Инцидентът стана на стартовата площадка в Тексас

Ракетата носител, разработена от компанията SpaceX на американския предприемач Илон Мъск за изстрелването на космическия кораб Starship, се запали на стартовата площадка в началото на тестовете.

В понеделник в американския щат Тексас се проведоха изпитания на прототип на ракета Super Heavy. Видеозапис на мощната експлозия и последвалия пожар беше публикуван в Twitter от главния редактор на NASASpaceFlight.com Крис Бергин.

Мъск реагира на това и отбеляза, че нещата са се развили "не толкова добре" и екипът му "оценява щетите". "В този случай проблемът възникна по време на тест за стартиране на двигателя на Raptor. В бъдеще няма да провеждаме тестово изстрелване с 33 двигателя едновременно", написа Мъск в Twitter.

От своя страна Бергин отбелязва, че пожарът малко след експлозията очевидно е бил потушен, въпреки че на мястото все още се вижда дим.

Космическият кораб за многократна употреба Starship е предназначен за полет до Марс и има капацитет от 100 души. Прототипите на кораба вече са тествани няколко пъти, но досега са летели в земната атмосфера. От всички летателни тестове само последният, през май 2021 г., премина без разрушаване на машината.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС