„Надявам се КЕВР скоро да имат готов продукт”, посочи той

Работи се по идея за това как може да се намали консумацията на газ у нас. Това обяви депутатът от „Демократична България" Мартин Димитров в студиото на „Здравей, България”.

Припомняме, че в сряда Европейската комисия представи план за независимост от руския газ. Според него страните от Европейския съюз трябва от 1 август да намалят потреблението на природен газ с 15%, като този режим на пестене ще продължи през целия сезон до края на март догодина.

Димитров: Москва вероятно ще намали доставките на газ за ЕС през зимата

„Умният вариант е да се въведат две тарифи  - за парното и за газа. За едно средно потребление цената да бъде по-ниска, това да стимулира спестяването, а аз по-високата консумация – по-висока. Такъв модел може да бъде стимулиран от КЕВР”, каза той.

Според него по този начин може да се реализира спестяване от поне 15%. „Работи се по тази идея. Надявам се КЕВР скоро да имат готов продукт”, посочи Димитров.

„Факт е, че лятото, когато консумацията на газ е по-малка, от страна на Москва се ограничават количествата. Това е подготовка за зимата. Трябва да бъдем супер наивни и неподготвени да мислим, че изведнъж Москва ще започне да снабдява нормално Европа”, коментира още депутатът.

По думите му именно поради тази причина трябва да се подготвят алтернативни доставки. „Чирен” трябва да бъде пълен на 90% в края на октомври, към днешна дата е 42%. Трябва да имаме алтернативни количества мазут за всеки случай, както и да намерим други големи алтернативни договори за доставка на газ”, категоричен бе той.

Димитров посочи, че България вече купува пълните количества газ по договора с Азербайджан.

„Довчера миналото правителство казваше, че това няма как да стане. Виждате, че е имало как. Ако те го бяха направили за миналия период от 1 година, сега „Чирен” щеше да бъде пълен”, коментира депутатът от „Демократична България”.

ЕС: Трябва да се намали топлината в случай на спиране на руския газ

Той е на мнение, че другата алтернатива е да се купува втечнен газ, но Европа не е подготвена за тази ситуация, защото входните точки не се да достатъчни.

„Наш изключителен приоритет, след газовата връзка, трябва да бъде терминалът за втечнен газ в Гърция, който в момента се строи. България е акционер с 20%. Той трябва да бъде изключителна стратегическа цел на България. През 2023 г. трябва да бъде завършен и това да е последната зима, в която се чудим как решаваме въпроса с газа”, смята още Мартин Димитров.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.