ГЕРБ поиска Нинова да обяви името на кандидат-премиера до понеделник

Изтекъл запис от закрита среща на парламентарната група на „Демократична България” показва какво се случва зад кулисите на преговорите между БСП, ДБ, ИТН и ПП за съставяне на евентуален бъдещ кабинет. Въпросната среща е излъчена и на сайта на Народното събрание.

Чува се как Христо Иванов, коментира избора на председател на КПКОНПИ. 

„ПП казаха, че това е предварително условие за това да приемат подкрепа от ИТН. А ИТН казват: „Приемаме го на първо четене, а второто ще го гласуваме, когато има избран кабинет” с аргумента, че има много корекции, които трябва да се направят. Междувременно ПП, в лицето на парламентарното им крило - не на Лена Бориславова, а на парламентарното им крило, заеха позицията, че законът трябва да се ревизира сериозно. Тошко казва: „Не, не, ние ще го гласуваме след избирането на правителство, защото искаме да сме сигурни, че ако вие си направите бухалка, ние сме в коалицията, която ще управлява тази бухалка. Иначе няма да ви гласуваме бухалка, която после, да отидем на избори, и вие да я контролирате”, казва гласът от записа.

 

 

И продължава: „От моя гледна точка беше много важно изначално да се постави въпросът кой ще води преговорите от страна на ИТН и за какво ще се водят тези преговори, ИТН в момента получават статута на търпими членове на управляващата коалиция, с което им се намаляват негативите, които досега имаха. Според мен беше умно да се каже: „Ако няма да си смените председателя на групата, поне назначете друг преговорен екип”. Освен това, айде изначално да кажем, че вие няма да имате министри. Корнелия вчера каза, че не се знае дали те пак няма да поискат Гроздан Караджов отново да бъде… Възможността все пак да се адресира основният проблем на ПП, свързан с това с кого говорят и възможносттта изобщо да се излезе извън разговора за това кои са министрите на Слави. Защото то оттам почва целият проблем: това за министрите на Слави, неговите пари, неговите министерства, хората, на които само той има доверие и т.н. Т.е. Корнелия по никакъв начин не е решила този проблем и аз очаквам, че това нещо ще доведе до силен блокаж на втория етап. Това го видяхме и сега на тая среща – пристигнаха Тошко и г-жа Митева и почнаха да се държат, все едно нищо не се е случило – нагло, арогантно и т.н. Т.е. за мен Корнелия – не знам защо, може би от недомислица, е пропуснала важна възможност още в началото на преговорите да разчисти някои проблеми и подозирам, че следващата седмица ще доведат до фатално късо съединение. От сорта на това, когато трябва Асен Василев да разговаря с Тошко Йорданов, или какъв министерски пост ще заеме Кирил Петков, или кои да са министрите на Слави".

Веднага след изтичането на записа от ГЕРБ призоваха президента Румен Радев да покани Корнелия Нинова, „в срок до 26 юли, понеделник (бел.ред. 26 юли е вторник), 17:00 часа да представи името на кандидата за министър-председател”. „В случай, че тя не е в състояние да направи това, да започне действия за прекратяване мандата на НС и насрочване на предсрочни избори”, каза на брифинг в петък депутатът от ГЕРБ-СДС Радомир Чолаков.

В коментар на записа председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова заяви, че вече ще нарича ДБ „Демократите от социалистическа България”. 

„Ако някой си направи бухалка от КПКОНПИ, то друг иска да участва в работата на тази бухалка и да я контролира по време на избори. Това е цитат, използват от Христо Иванов, за да обясни отношението на Тошко Йорданов към закона, който предстои да бъде разгледан в пленарна зала. Това беше заявено без смут от Христо Иванов, който е уж виден демократ в тази държава и борец за съдебна реформа. Те заедно ще си правят бухалка, с която ще ходят на избори". Така Атанасова коментира следното изказване на Иванов: „Спорният въпрос се движи около измененията в КПКОНПИ. „ПП казаха, че това е предварително условие за това да приемат подкрепа от ИТН. А ИТН казват: „Приемаме го на първо четене, а второто ще го гласуваме, когато има избран кабинет” с аргумента, че има много корекции, които трябва да се направят. Междувременно ПП, в лицето на парламентарното им крило - не на Лена Бориславова, заеха позицията, че законът трябва да се ревизира сериозно. Тошко казва: „Не, не, ние ще го гласуваме след избирането на правителство, защото искаме да сме сигурни, че ако вие си направите бухалка, ние сме в коалицията, която ще управлява тази бухалка. Иначе няма да ви гласуваме бухалка, която после, да отидем на избори, и вие да я контролирате”.

В изтеклия запис се споменава също, че лидерът на БСП Корнелия Нинова вече е обявила, е партията ще задържи третия мандат до 15 август, а изборите ще се състоят на 16 октомври.

„Какво по-голямо нарушение на българската Конституция от това Корнелия да обявява изборите, а не българският президент с указ?! Ако някой си мисли, че може с шикалкавения да протака  изборите, защото за Христо Иванов избори ще има и те ще бъдат на 16 октомври, а Корнелия “го раздава все едно иска да състави правителство”... Никой не мисли за правителство, защото знаят каква ужасна спирала от кризи преследва България. Освен това, чухме от Христо Иванов, че ИТН били със статут на “търпими членове на коалицията”. Само че сега обмислят как да им съобщят, че няма да имат министри, защото основният проблем на ПП бил кои са министрите на Слави и кои са неговите пари", заяви Атанасова. 

Тя подчертава, че в последните минути на записа се чува как гласът казва, че ДБ участват в преговорите за кабинет "с информационна цел".

"Ние си настояваме, че участваме в разговорите с чисто информационна цел, ще влезем в режим на преговори, когато има излъчен премиер, нашите партийни органи едва накрая ще решат дали подкрепяме, под каква форма и до каква степен. Тези словесни еквилибристики е важно да ги повтаряме, за да поддържаме някаква дистанция от целия този процес. Не че пропагандата на ГЕРБ и ДПС ще ни остави много луфтове, но все пак, колкото е възможно, да го поддържаме. Ще държим мандатът да не е на нито една политическа сила, че третият мандат е технически, не е на формация, която има собствено право да състави политическо управление. Всички тези неща, ако имате нужда да ги обсъдим, ще ги обсъдим като опорни точки. Чакаме да видим какво ще се конфигурира, ако изобщо...", казва още Иванов в записа.

"Най-тъжното е не това, което е в записа, а това, което го няма. Аз не чух и един коментар за идеологически различия между партиите. Не чух нищо за външна политика, за борба с корупцията... Чух за бухалка... Ако аз трябваше да се колебая дали да се сформира коалиция, мен щеше да ме вълнува дали ще бъде изпълнен бюджетът, няма ли в бюджета за 2023 г. да се отвори дупка, ще има ли газ зимата и на каква цена, може ли да бъде укротена инфлацията, която бърка в джоба на всеки българин. Аз подобно нещо не чух. Чух за министерства, за пари и за бухалка", коментира от своя страна Томислав Дончев.

 

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.