Водната стихия засегна 15 провинции

Най-малко 18 души загинаха и 25 бяха ранени през последните три дни в Афганистан, след като страната бе връхлетяна от проливни дъждове и внезапни наводнения, предаде ДПА, като се позова на афганистанските власти.

ГРАД ПОД ВОДА: Вижте огромните наводнения в Карачи (ВИДЕО)

Водната стихия засегна 15 провинции, основно в източната и централната част на Афганистан, каза говорител на службата за борба с бедствията. Той допълни, че хиляди декари земеделска земя са били унищожени.

Основната магистрала, която свързва източната провинция Нангархар със столицата Кабул, в неделя беше затворена за всякакви превозни средства, тъй като наводненията повредиха основен мост. Властите призоваха хората да се въздържат от пътувания, докато щетите не бъдат отстранени.

Коли и линейки едва се движат по наводнените улици в САЩ (ВИДЕО+СНИМКИ)

Очаква се през следващите дни дъждовете да продължат.  Сезонните валежи не са необичайно явление в страната и те често разрушават жилища, земеделска земя и обществена инфраструктура. 

През август миналата година само за една седмица наводнения в източната провинция Нуристан отнеха живота повече от сто души, припомня ДПА.

НАВОДНЕНИЕ В МАНХАТЪН: Вода до раменете по улиците на Ню Йорк (ВИДЕО)

Откакто талибаните се върнаха на власт, раздираната от война страна пострада и от опустошителни природни катаклизми, които допълнително усложниха и без това тежката икономическа ситуация.

Миналия месец талибанските власти съобщиха за над 1000 загинали при земетресение с магнитуд 6,1, което разтърси Източен Афганистан и разруши стотици къщи от камък и кирпич.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА