Това обявиха туроператори

Турция от днес пуска българските туристи с лични карти, обявиха туроператори, цитирани от TravelNews.

„Автобусът ни мина границата на ГКПП „Капъкуле” и „Капитан Андреево” с лични карти. Проверката става много бързо, като властите само предоставят лист, на който пише, че може да останете до 90 дни в страната“, заяви Радослава Белеганска, управител на туристическа агенция.

Според нея мярката ще доведе до увеличаване на българските туристи в южната ни съседка. „Интересът е много голям и резервациите за август и септември нарастват след излизането на новината за премахването на задграничните паспорти“, коментира още Белеганска. За целта от туроператора няма да спират автобусните програми през август въпреки, че в съседната страна е по-горещо.

Българите ще пътуват само с лична карта в Турция

Задграничните паспорти на българите не се изискват при транзитно преминаване или туристически посещения до 90 дни в Турция. Указът на президента Реджеп Тайип Ердоган беше публикуван преди няколко дни, но не беше уточнено от кога влиза в сила. Според решението българите ще могат да влизат в страната само с лична карта.

Посещението на Одрин от българите започва да се увеличава през последните дни. Търговците, които поради липса на клиенти стояха без работа през изминалите седмици, започнаха да си спомнят старите времена благодарение на активизирането на туристите след решението, посочва турската телевизия НТВ. Телевизионният канал отбелязва още, че по улиците на Одрин буквално „няма къде да се стъпи” от хора, които покриват много от нуждите си в града - от храни до облекло, от домашни потреби до препарати за почистване.

Туристи от България споделят пред телевизията, че са много доволни от решението за пътувания без паспорти, а местни търговци изразяват задоволство от създалото се оживление. Очаква се през следващите дни интензивността на посещенията от България да се засили още повече в Турция, каза Георги Пасев, маркетинг мениджър на туроператор. Той също посочи, че има невероятен ръст на пътуванията към южната ни съседка. В края на август от компанията пускат директни чартъри до турските курорти от София, Пловдив, Варна и Бургас. Програмите са за Анталия, Бодрум, Мармарис и Кушадасъ и ще продължат до средата на октомври.

„Турция е голям хит това лято и не спирахме програмите и през юли въпреки горещините. Продължаваме и през август, септември и октомври“, посочи Бейзат Туналъ, генерален представител на туроператор у нас. Според него вероятно нивата на българските туристи ще достигат тези от преди пандемията през 2019 г.

„Сезонът е много силен за пътуванията на българите към Турция. За първи път не спират програмите за юли и август“, обясни Петър Стоянов, управител на турагенция. Според него дори при по-високи цени през юли и август се запазват резервациите. „Хората са като отвързани и искат да пътуват сега, защото се опасяват, че през есента може да ни затворят заради новата вълна“, подчерта Стоянов.

Над 16 милиона чуждестранни туристи са посетили Турция от началото на тази година, което е със 185,7% повече в сравнение със същия период на предишната година, съобщи днес местното Министерство на туризма. Най-много чуждестранни туристи са пристигнали от Германия, Русия, Великобритания, България и др.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.