„Защо това да не са двете големи партии - „Продължаваме Промяната” и ГЕРБ?”, коментира той

Социологът Андрей Райчев изрази надежда, че след изборите партиите у нас ще появят разум и ще направят голяма стабилна коалиция. Той заяви това в студиото на предаването „Карай направо”.

„След изборите пред България има два варианта. Единият е страната ни да влезе в дълга нестабилност и малоумно каране, вероятно е това да се случи. Аз обаче се надявам да има разум и да се направи голяма стабилна коалиция поне за 1-2 години, докато има криза. Защо това да не са двете големи партии - „Продължаваме Промяната” и ГЕРБ? Друг изход няма. Другият вариант са избори, избори и слаби служебни правителства”, коментира Райчев.

Според него към момента не може да се каже, че изборите са предизвестени. „Едно е българинът през юли, а друго след септември. Чакат ни още два месеца”, посочи той.

Андрей Райчев: 50% е възможността правителството да оцелее до септември

По думите му занапред ни очаква фрагментиран парламент. „Не виждам вариант, при който в България да се състави партия, която да стане любимец или да са две големи, които както през 90-те да си разменят местата”, смята социологът.

„У нас има 5 млн. избиратели. 60 на 100 не е никак ниска активност. 50 на 100 са около 2 млн. и половина – толкова твърдят социолозите сега че ще се явят. Аз не съм толкова сигурен, че ще са толкова, защото времената са бурни и могат да се политизират”, каза още Андрей Райчев.

„Свърши един етап от историята на България, революцията свърши. През 2020 г. българите направиха революция – излязоха на площадите и мирно свалиха правителство.

В момента никой не можи да ги извика на митинг. Те гледат внимателно и ще наказват и награждават на 2 октомври, ако приемем условно, че това ще е датата на изборите”, каза той. И добави: „Ние сме лъгана нация с две фокуснически фрази не става. След революцията това ще е разликата. Българинът ще гледа прагматично и мисли”.

Зарков: Когато се разтури задругата на четирите партии, беше очевидно, че най-вероятният сценарий са избори

Социологът е категоричен, че в момента в България не се извършва „нищо ненормално”. „Разликата е, че нашите политици са свикнали да търсят легитимност чрез противопоставяне. Това е нещо, характерно за прехода и след него. За да каже „аз съм готин”, трябва да каже „вие сте гадина”. Това го няма в Белгия, Дания или Германия. От тук коалиционната им култура е много по-висока. Не е немислимо да се коалират, зависи какъв е проблемът”, посочи той.

Относно БСП и Корнелия Нинова Райчев коментира, че лидерът на партията се намира „в своя политически залез”. „Тя направи много погрешен залог и той не излезе. Беше сигурна, че когато влезе, ще оцелее до към 2024 г. Всичко, което тя направи, е базирано на това предположение. Тя обаче не се притисна към десните, а към центристите, които отидоха в дясно, станаха най-антируската партия и тя се оказа техен съюзник. Сега Нинова панически се опитва да прави обратното. Гордее, че производството се е вдигнало, но това е така заради износа на оръжие. При нейния електорат аз не мога да си представя на какво разчита тя в момента”, смята Райчев.

Запитан дали ИТН може да остане под 4-процентовата бариера на предстоящите избори, той отговори: „Не е невъзможно, но не е и сигурно, защото при тях има друг вид личен контакт и може да се извади.  Ще се види към средата на септември”.

По темата с доставките на газ у нас, той е категоричен, че те трябва да се възстановят. „Не трябва да възстановяваме някакъв дълъг договор с „Газпром”, а да се възстанови този, който е до края на годината и да се напълни „Чирен”, който е празен в момента. Важно е за България да се подготви за тежък енергиен шок”, коментира той.

Целия разговор гледайте във видеото.  

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.