Причината е срив в системата

Да бъдат анулирани всички наложени компенсаторни такси от 70 лева на този 31 юли, когато възникна технически проблем при закупуването на винетки от сайта на АПИ. Това поиска омбудсманът Диана Ковачева в препоръка до служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков и до председателя на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ Тодор Василев.

"Миналата неделя сайтът не работи от 8,55 ч. до 13.41 ч., като по информация от медиите, от агенцията са уверили, че в този часови диапазон няма да глобяват шофьорите, пътуващи без е-винетка по републиканската пътна мрежа", посочват от кабинета на обществения защитник.

Проф. Ковачева обаче намира за справедливо да няма наложени глоби за целия ден – 31 юли. Причината е, че хората, които са тръгнали на път и не са могли да платят пътната такса не по тяхна вина не са имали възможност да направят това и след отстраняване на техническия проблем. "Те няма как да бъдат държани отговорни и да проверяват кога точно същият е отстранен“, категорична е Ковачева.

Омбудсманът подчертава, че не е справедливо решение спорадичната практика на АПИ при такива случаи да се дава времеви диапазон от 4 часа след отстраняване на проблема на сайта, в който шофьорите да могат да ползват републиканската пътна мрежа без да се налага да спират.

„Още повече, при всички случаи може би ще има и потърпевши, напуснали страната часове след отстраняване на срива в системата“, допълва общественият защитник.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.