Според него, ако има световен конфликт, той ще тръгне от Тайван

"Леко отстъпление от проевропейските и пронатовската политика, която имаше предишното правителство" видя в първите стъпки на служебния кабинет бившият зам.министър на външните работи Милен Керемедчиев. Според него служебното правителство ще се оттегли от поети от предишното правителство ангажименти за военно-техническа помощ към Украйна и ще има ревизиране на сделки.

В „Твоят ден” на NOVA NEWS Керемедчиев каза още: "Вижда се, че всички политики, които досега водеше БСП, са под ревизия. Сферата за Ф-16 беше един от препъникамъните в тази четворна коалиция. Явно президентът ще използва и това, за да се конфронтира със социалистите", посочи той.

Бившият външен министър коментира за новия служебен дипломат номер 1, че е "изключително умерен и професионалист". "Аз не очаквам резки движения и това е може би основната задача на президента - да няма ескалация в изказа, да няма изтървани думи, особено в момента, когато в отношенията ни със Северна Македония няма някакви напрежения”.

За конфликта Сърбия-Косово каза, че е в интерес на Русия: "Вижда се, че Русия търси дестабилизация в различни сфери не само на Балканите. Отново се заговори за Нагорни Карабах, отново започва напрежение там, азерите атакуват позиции и на руските миротворци, и на Армения. И в Косово се вижда това напрежение. Изобщо ще продълбжат да гърмят такива конфликтни зони, които са в полза на Русия", прогнозира Керемедчиев.

За него обаче: "Ако наистина може да стане един световен конфликт, той няма да тръгне от Украйна, а от Тайван". Той определи пътуването на Пелоси като грешка и допусна какво може да последва. "Това, което можем да очакваме, е Китай пряко да се намеси в конфликта в Украйна на страната на Русия като ѝ предостави дронове и друга техническа помощ, която в момента се нуждае от високотехнологични оръжия, които явно в момента ѝ липсват за наземната операция".

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА РАБОТАТА НА СЛУЖЕБНИЯ КАБИНЕТ ЧЕТЕТЕ ТУК

Всички новини от NOVA NEWS следете на страницата на телевизията във Facebook, както и в канала й във Vbox7.