Забраната е част от петия пакет от санкции срещу Русия

От 10 август ЕС поставя ембарго на руските въглища, заяви Ерик Мамер, официален представител на ЕК. В същото време той подчерта, че самата Европейска комисия позволява широкото използване на въглища в ЕС по изключение, въпреки плановете на ЕС за "зелен преход".

Русия гони 14 български дипломати

"Ембаргото върху руските въглища е част от петия пакет от санкции, приет през април. Преходният период (по време, на който бяха разрешени покупките на руски въглища.) приключва на 10 август и Европейската комисия е уверена, че всички страни от ЕС ще спазят това ограничение", заяви той, запитан за доставките на руски въглища в ЕС в условията на енергийната криза в общността.

"Парадоксално, но агресията на Русия в Украйна ще ни помогне да направим зелен преход, като се откажем от изкопаемите енергии, включително въглеводородните горива от Русия. Но по изключение страните от ЕС вече могат да използват въглища, за да покрият енергийния дефицит", каза той.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.