Данните са от годишния доклад „Global Firepower”

България е класирана на 67-о място по военна мощ в годишния доклад „Global Firepower”, който оценява военната сила на 142 държави, варираща от разнообразието на оръжия и налична работна сила до географско местоположение и финансова мощ.

Първи в класацията са САЩ, следвани от Русия, Китай и Индия, а в топ 10 са още Япония, Южна Корея, Франция, Великобритания, Пакистан и Бразилия. Турция и Иран са позиционирани, съответно, на 13-о и 14-о място.

От държавите от Балканския регион Гърция се нарежда на 27-о място, следвана от Румъния – 38-о, от Сърбия, която е на 61-во място, следвана от Хърватия - 62-ро. Черна гора е на 132 място, Албания - на 115-о място, Северна Македония - на 135-о, Косово - на 140-о място.

При оценяването са взети предвид повече от 50 фактора, сред които брой на населението, брой на наличната военна работна сила, видове въоръжения и техният брой, природни ресурси, логистични възможности, бюджет за отбрана и географско местоположение.

Анализаторите отбелязват, че уникалната вътрешна формула, използвана при получаването на резултатите, позволява на по-малките, по-напреднали в технологично отношение държави да се конкурират с по-големи, по-слабо развити страни.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС