Най-дългата река в страната е с рекордно ниско ниво

Италия преживява най-тежката суша за последните 70 години. Миналата седмица, страната обяви извънредно положение за районите в близост до река По. Най-дългата река в страната служи за напояване на близо една трета от земеделската продукция. 

Горещата вълна в Европа донесе неочаквани температурни рекорди. Но и неочаквани находки. Бомба от Втората световна война беше обезвредена в коритото на река По, близо до град Мантуа. Реката е с рекордно ниско ниво, заради горещото време.

"Бомбата е открита от рибари на брега на река По. Заради сушата, водите на реката са спаднали драстично", заяви полковник Марко Наси, командир на 10-и инженерен полк.

„Истории от света”: Защо изчезва рибата в Средиземно море (ВИДЕО)

Според военните, устройството е произведено в Съединените щати. В него има 240 килограма експлозив. Задачата по обезвреждането не е никак лесна. "Операцията се проведе на два етапа. Първо - сапьорите премахнаха предпазителя на бомбата, за да я направят безопасна за транспортиране до кариера на 45 километра от тук. Там тя беше детонирана”, посочва полковник Наси.  

Заради специалната операция, въздушното пространство в района беше затворено, спряно беше движението на железницата, автомобилите и плавателните съдове. Евакуирани бяха близо 3000 души. 

„Истории от света”: Суша в Кения – творчество в борбата срещу изменението на климата

„В началото някои от тях казаха, че няма да ходят никъде. Но в последствие успяхме да ги убедим. Най-важното беше да евакуираме всички, защото дори и само един човек да остане в града, операцията щеше да бъде прекратена. И това да доведе до забавяне за всички", твърди Франческо Апорти, кмет на Борго Вирджилио.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.