Това става по разпореждане на вицепремиера Христо Алексиев

По разпореждане на вицепремиера и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев зам.-министър Николай Найденов направи проверка на организацията на работа на ГКПП "Дунав мост 2". Причина за инспекцията е образувалата се километрична опашка от товарни автомобили на изход от страната.

Заместник-министър Николай Найденов обяви, че е подготвен рамков документ между България и Румъния за облекчаване на процедурите за преминаване на ГКПП. Очаква се официално становище на румънската страна по документа.

КАЗУСЪТ "КАПИТАН АНДРЕЕВО": Ще си върне ли държавата контрола на границата

Съгласно проекта на документ двете страни трябва да работят в тясно сътрудничество, за да предоставят най-добрите възможности за ефективни процедури за преминаване на границите. Необходимо е да бъдат съсредоточени усилия върху осигуряването на 24-часово преминаване на превозни средства през граничните пунктове, едновременни гранични проверки на повече от едно превозно средство, разделяне на потока от тежкотоварни пътни превозни средства с регистрация в държавите от ЕС от тези с регистрация в трети държави, увеличаване на броя на автомобилните везни за претегляне. Дългосрочните мерки ще включват изграждането на зони за паркиране в близост до граничните контролно-пропускателни пунктове и на зони за контрол на пътните такси и разрешителния режим.

За намирането на дълготрайни решения за ускоряване на преминаването през граничните пунктове между двете страни вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев ще инициира среща със заместник министър-председателя и министър на транспорта и инфраструктурата на Румъния Сорин Михай Гриндяну.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС