Очакванията са интерконекторът с Гърция да бъде пуснат в началото на септември

В случай на необходимост, сме готови да възобновим и преговорите с „Газпром”, каза енергийният министър Росен Христов, който обаче посочи, че това е последният вариант. Към момента служебното правителство не е влизало в контакт с руската компания. 

„В момента анализираме всички възможни канали за доставка на газ. „Газпром” е един от възможните канали, който все още е на масата. Не ни е приоритет да преговаряме с „Газпром”. Опитваме се да осигурим необходимите количества газ през всички други доставчици”, отбеляза той.

Приоритет на Енергийното министерство остава доставянето на LNG, газ от Азербайджан и други алтернативни доставчици.


Относно състоянието на „Булгаргаз”, Христов посочи, че компанията не е в несъстоятелност или криза, не е фалирала и дори е на печалба. „Проблемите са свързани основно с наличието на средства и възможността за разплащане”, подчерта той.

Енергийният министър увери, че служебното правителство не се опитва да спре интерконектора с Гърция. „Впрегнали сме около 30-40 души от няколко министерства, които ежедневно полагат огромни усилия този интерконектор да бъде пуснат в срок”, заяви той.

По думите му преди идването на служебната власт ситуацията с интерконектора е била с „много ниска форма” на контрол, което пък е позволило забавяния и липса на конкретна информация.

„По проекта има сериозни забележки от институции. Те са свързани основно с експлоатацията и сигурността на обекта. Няма да си затворим очите за никакви недостатъци”, категоричен е Христов.

Очакванията на Енергийното министерство са интерконекторът да бъде пуснат в експлоатация в началото на септември.

 

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.