Тя е била нападната в гръб от двама младежи в Добрич

Добрички неврохирурзи спасиха живота на 60-годишна жена, жертва на грабеж. Тя е нападната в гръб от двама младежи, които й причиняват тежки травми по главата и я изоставят в безпомощно състояние. Часове по-късно жената е открита случайно пред входа на блока, в който живее и е откарана в Спешния център. След дълго издирване извършителите са задържани, а днес жената постепенно се възстановява.

Ден след като отпразнува 60-годишния си юбилей, Радосвета Дамянова е на ръба де се прости с живота си. На 9 май вечерта е повалена пред дома си, в центъра на Добрич.

„Нападнаха ме в гръб. Нито видях хората, нито си спомням какво точно се случи. Вероятно падайки съм се ударила в камъните. Не помня нищо”, разказва тя.

По изгрев слънце е открита окървавена и обезобразена от неустановен до момента мъж, който вика Спешна помощ. Лекарите там установяват, че черепът й е счупен и има мозъчен кръвоизлив. За щастие в този момент дежурство дава специализантката по неврохирургия Ростислава Петрова.

„Приех пациентката, която впоследствие транспортираха до нашето отделение и с д-р Петков и д-р Хинков сформирахме екип за операция”, казва тя.

Дамянова претърпява спешна операция от тежката черепно-мозъчна травма. Почти месец състоянието й е рисково заради рядко срещаното съчетание на субдурален хематом и мозъчни контузии.

Медиците подават сигнал в полицията. Разследващите изземват видеозаписи от камери в района на нападението.

„Запечатан е моментът, в който двамата извършители се доближават до пострадалата и единият от тях издърпва чантата от рамото й. Вследствие на тези инерционни сили, тя пада на земята и си удря главата в бордюра и губи съзнание”, заяви Даниел Илиев, говорител на Районна прокуратура – Добрич.

След около месец се установяват и извършителите – 28-годишен мъж и 17-годишно момче от селата край Добрич. И двамата досега не са имали криминални прояви, но младежът е посещавал Детска педагогическа стая.

„Единият е познат дотолкова, доколкото назад във времето е бил подложен на възпитателни мерки по Закона за борба с противообществените прояви на непълнолетни и малолетни”, каза Илиев.

В момента и двамата са в ареста с постоянна мярка. Предстои им да седнат на подсъдимата скамейка.

Още по темата гледайте във видеото.

Репортер: Надежда Карапанчева

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.