Декларацията е публикувана на сайта на делегацията на ЕС

42 страни по света призоваха Русия да изтегли военните си от територията на Запорожката атомна електроцентрала. В специална Декларация страните отбелязват, че тяхното присъствие там представлява заплаха за нейната безопасна работа.

Декларацията е публикувана на сайта на делегацията на ЕС.

Към текста й се присъединяват всички членове на ЕС, и Норвегия, Великобритания, Исландия, САЩ, Канада, Япония, Южна Корея, Австралия, Нова Зеландия, Лихтенщайн, Грузия, Молдова, Черна гора, Северна Македония и Турция.

Страните напомнят, че агресията на Руската федерация срещу Украйна е грубо нарушение на международното право и Устава на ООН, а контролът на Русия върху АЕЦ застрашава принципите на ядрената безопасност.

ООН призова за прекратяване на военните действия около АЕЦ "Запорожие"

„Разполагането на руски военни и оръжия на територията на централата е неприемливо и е незачитане на принципите за безопасност и предотвратяване на риска, които всички членове на МААЕ са се ангажирали да спазват. За оператора и украинските власти е важно да могат да изпълняват суверенните си задължения в рамките на международно признатите граници на Украйна и законният персонал да може да изпълнява задълженията си без външна намеса, заплахи и неприемливо трудни условия на работа.Това също ще позволи на МААЕ да извърши проверка в съответствие със задълженията на Украйна за предпазни мерки мерки – в безопасна среда и своевременно“, отбелязват подписалите се.

Страните добавят, че руската инвазия в Украйна и присъствието на руски военни в атомните електроцентрали несъмнено са увеличили риска от ядрени инциденти. 0Те също така осъждат опитите на Русия да оправдае незаконните си действия в Украйна чрез дезинформация.

В четвъртък генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за незабавно прекратяване на военните действия в близост до най-голямата атомна електроцентрала в Европа и създаване на демилитаризирана зона около нея. Към тези призиви се присъедини и първият дипломат на ЕС Жозеп Борел.

Русия отхвърли призивите на ООН за демилитаризирана зона около атомната електроцентрала.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: БГНЕС