Вижте съветите на кулинарния експерт Фелиситас Тен

Как да си приготвим хрупкави пържени картофи без фритюрник? Готварският експерт на “Дойче веле” Фелиситас Тен показва как пържените картофи могат да се приготвят и с малко мазнина, но също толкова хрупкави. 

Кулинарният експерт обяснява, че картофите с повече нишесте се използват за пюре, а тези с по-малко - за пържене. Количеството нишесте в картофите зависи от техния сорт. 

Ето и трите съвета на Фелиситас Тен.

Фунийка сладолед за 70 евро: Как се приготвя? (ВИДЕО)

Съвет номер 1 - подготовка и избор на картофите

Първият съвет на Фелиситас Тен е картофите да се обелят добре и да се поставят в  студена вода. Нарязват се според желаната дебелина. 

Пържените картофи се пържат 2 пъти - първият път, за да се сготвят, а вторият - за да станат хрупкави. 

 

Съвет номер 2 - оризово брашно

За да намали мазнината Фелиситас Тен първо сварява нарязаните картофи в гореща вода за  няколко минути. След това добавя няколко капки олио и подправки. 

Нейната тайна съставка е оризово брашно. За да станат наистина хрупкави кулинарният експерт съветва картофите да се поръсят с малко оризово брашно преди печене. 

 

Съвет номер 3 - добре загрята фурна

Фурната се загрява предварително на 240 градуса по Целзий - това изсушава картофите и ги прави още по-хрупкави, обяснява Фелиситас Тен. За да не залепват, върху тавата за печене се поставя пергаментова хартия, а картофите се разпределят без да е докосват. Пекат се 15 минути, обръщат се внимателно с шпатула и се пекат още 15 минути.

Кулинарният експерт съветва да се поднасят с холандски сос с фъстъчено масло, лук и соев сос.

Пълната рецепта вижте във видеото.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от предаването „Евромакс“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 11.30 ч. и сряда от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.