Страната е успяла да осигури електричество от съседна Албания

Министерството на енергетиката на Косово съобщи снощи, че засега отменя планирания режим на тока, тъй като е успяло да осигури електричество от съседна Албания, информира Ройтерс.

Не се уточнява обаче за какъв срок е споразумението.

Албания, която разчита на електроенергия от хидроцентрали, се сблъсква с тежка суша и също трябва да внася ток.

По-рано вчера косовската енергоразпределителна компания КЕДС (KEDS) започна прекъсвания на тока в 8 часа сутринта местно време, тъй като няма достатъчно местно производство ток, а цените на вносната електроенергия са много високи. Потребителите трябваше да имат шест часа ток, а два часа да нямат.

Косово и Албания имат споразумение да споделят електроенергия, като косоварите обикновено се нуждаят от повече ток през зимата, за да отопляват домовете си, а албанците - през лятото, за да ползват климатиците.

В Косово се въвежда режим на тока от днес

Говорителят на КЕДС Виктор Буджала каза, че компанията получава само 500 мегаватчаса от въглищни електроцентрали и от възобновяеми източници, а потреблението е до 800 мегаватчаса. 

В изявление в неделя КЕДС и операторът на електропреносната система на страната КОСТТ (KOSTT) съобщиха, че не могат да си позволят да внасят електроенергия и трябва да разчитат на местно производство.

Около 90 процента от производството на електроенергия в Косово е от въглища, а енергийната компания КЕК (KEK) заяви, че е изключила почти половината от генераторите си за планирана поддръжка, за да ги подготви за зимата.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: БТА