Борсовата цена на газа в Европа на 7 март 2022 г. за първи път в историята достигна почти 3900 долара

Руският енергиен гигант "Газпром" предупреди във вторник, че цените на газа вероятно ще се покачат над рекордните 4000 долара за 1000 кубически метра преди отоплителния сезон. Изявлението е факт, след като по-рао днес цената на газа на европейските пазари надхвърлиха границата от 2,5 хиляди долара за първи път от март насам.

"Бихме искали да отбележим, че на спот борсите в Европа цените на газа надхвърлиха границата от 2500 долара. Според консервативни оценки, ако тенденцията се запази, цените ще надхвърлят 4000 долара за 1000 кубически метра през зимата“, посочи Газпром, цитирана от ТАСС.

Христов: Най-рано следващата седмица ще бъдат водени разговори с "Газпром", ако е необходимо

По-рано във вторник спот цената на газа в Европа на лондонската борса ICE надхвърли 2450 долара за 1000 кубически метра за първи път от 8 март. Това се случва на фона на нарастващите спот цени на газа в Азия, спирането на няколко съоръжения за производство и транспорт на газ в Норвегия за планирани ремонти до края на август, както и повишаващи се температури и намаляващо генериране на вятърна енергия в Европа.

Борсовата цена на газа в Европа на 7 март 2022 г. за първи път в историята достигна почти 3900 долара за 1000 кубически метра.

След изявлението на "Газпром" цената на септемврийските газови фючърси на нидерландската борса TTF поскъпнаха с близо 9% към 239 евро за мегаватчас, достигайки най-високо ценово ниво от 8-и март насам. Рекордните цени на газа бяха достигнати за кратко на 7-и март 2022 г. на нива около 345 евро за MWh.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: БНР