Разстоянието от пожара до испанската столица е 400 километра

Димът от огромен горски пожар в централната част на Португалия обви мадридските небостъргачи, известни като „Четирите кули”, съобщи БТА като цитира Ройтерс. Жители на испанската столица, която се намира на 400 километра от разразилите се пламъци, се оплакаха от силна миризма на изгоряло.

Пожарът, опустошил природния парк Сиера да Ещрела, избухна на 6 август и до неделя до голяма степен бе потушен. Вчера обаче пламъците отново се разгоряха, което доведе до евакуацията на няколко села в региона. Повече от 1100 пожарникари, подпомагани от 13 противопожарни самолета, се борят с огъня, който вече е изпепелил над 17 000 хектара.

Испания продължава да се бори с няколко огромни горски пожари (ВИДЕО)

Спътникови снимки на НАСА показват, че димът се стеле от западната до източната част на Иберийския полуостров. Службите за спешна помощ в Мадрид трябваше да обясняват на разтревожени жители, че наблизо нищо не гори.

Тазгодишният юли е най-горещия месец, регистриран в Испания поне от 1961 г. насам, когато испанската метеорологична служба започва да води статистика.

Според Европейската информационна система за горски пожари тази година горските пожари в Испания са обхванали над 270 000 хектара, което е много над 15-годишната средна стойност от 70 000 хектара годишно. В Португалия горските пожари са опустошили около 85 000 хектара или близо 1 процент от територията на страната, което е и най-високият процент засегната територия в страна от Европейския съюз.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА