Елитната военна част има за задача да пази норвежкото кралско семейство

Тридесет души от престижната норвежка кралска гвардейска част ще бъдат уволнени от служба заради употреба на наркотици по време на отпуск, съобщиха въоръжените сили на Норвегия, цитирани от Асошиейтед прес.

При тях постъпила информация за употреба на забранени субстанции по време на частно празненство това лято. Първоначално петима признали, че са взели наркотици, а след това същото направили и още 25 души. И тридесетимата служат в Кралската гвардейска военна част на Негово величество, съобщиха норвежката телевизия и вестник "Верденс ганг".

Дрога за близо 10 милиона хванаха в кола с деца на "Капитан Андреево" (ВИДЕО+СНИМКИ)

Говорител на въоръжените сили съобщи пред норвежката телевизия, че тези наборни военнослужещи ще бъдат отстранени от армията. Не са уточнява какъв вид наркотици са употребили. През 2015 г. Норвегия направи военната служба задължителна за мъжете и жените.

"За всички от личния състав на въоръжените сили е в сила задължението да съобщават, ако станат свидетели или разберат, че военнослужещи са взимали наркотици", добави говорителят пред обществената телевизия.

Кралската гвардия има за задача да пази норвежкото кралско семейство. Военнослужещите от състава ѝ всеки ден извършват смяната на караула пред двореца в Осло. Частта участва и в официални церемонии, като например връчването на Нобеловата награда за мир.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА