Веществото, способно да убие човек за секунди, се използва и в козметиката

Лаборатория в югоизточната турска провинция Шанлъурфа е заета с нетипична дейност – извличане на отрова от скорпиони. Веществото, което може да убие човек за секунди, е ценна съставка в медицината и в козметичната индустрия. От него се произвеждат антибиотици, болкоуспокояващи и разкрасителни кремове, които се продават в цял свят.

Основната задача на лаборантите е да извлекат отровата от шиповете на опашката на скорпионите. След това веществото се замразява и с помощта на сложен химичен процес се превръща в прах преди да бъде подготвено за продажба.

Ястреб ще охранява метрото в Сан Франциско от "проблемни" гълъби (ВИДЕО)

От един скорпион могат да бъдат извлечени около 2 милиграма отрова. „На ден в лабораторията ни се произвеждат не повече от  два грама от веществото”, споделя собственикът Метин Оренлер.

Именно затова и тази отрова е изключително скъпа. Според Оренлер един литър от веществото струва около 10 милиона долара. Въпреки високата цена не липсват купувачи, споделя той. „Изнасяме продукта си за страни от цяла Европа, включително Великобритания, Германия и Швейцария”, твърди собственикът на лабораторията за скорпиони.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: Ройтерс