Вижте какво има в постройката, подходяща за Червената планета

В британския град Бристол построиха надуваема сграда, която показва как потенциално биха оцелели хората на Марс в бъдеще.

Ела Гууд и Ники Кент прекарали 7 години, събирайки екип от експерти, специализирани в създаването на сгради за екстремни условия, включително Антарктика. За разработването на дизайна са взели предвид и транспортирането на материали до Червената планета.

НАСА ще изследва скалите на Марс

Двуетажната къща е с площ от 53 квадратни метра и се захранва от слънчеви панели. Проектирана е да се "справя" със средни температури от минус 63 градуса по Целзий. Над повърхността ще има всекидневна, където обитателите ще са заобиколени от растения. В подземното ниво ще се помещават стаята за контрол на околната среда с всички животоподдържащи системи, две компактни спални „капсули“, баня и тоалетна.

„Ключовото нещо за живот на Марс е сградите да бъдат напълно херметизирани, защото атмосферата навън е отровна“, казва Хю Броутън, главен архитект на проекта.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.