Той подчерта, че изменението на Конституцията предполага включването на хърватската, черногорската и българската общност, наред с останалите 6, които вече са вписани

„Започнахме преговори за членство с ЕС от деня на първата междуправителствена конференция, но няма да можем да отворим глава 23, ако не променим конституцията”, отбеляза министърът на външните работи на РС Македония Буяр Османи, предаде БГНЕС.

„Ще приключим скрининга, но не можем да отворим Глава 23, ако не променим Конституцията и това е компромисно решение, защото позицията на Република България до последния момент беше твърда, че няма започване на преговори без тези конституционни промени. И това не го приехме. Отхвърлихме решението, което предложиха българите – да започнем преговори и скрининг, а междувременно да променим конституцията”, каза Османи по време на днешното си гостуване в предаването „Горещо политическо лято“ по Канал 5.

42 държави разрешиха гласуване на българи на изборите

Той подчерта, че изменението на Конституцията предполага включването на хърватската, черногорската и българската общност наред с останалите шест общности, които вече са изброени в текста на конституционния преамбюл. На въпрос дали се опасява, че може да не се осигури мнозинство от две трети за промените в Конституцията, Османи подчерта, че по време на разговорите с България е общувал с представители на македонската опозиция и не е чул от никоя партия аргумент срещу включването на българите в Конституцията.

Двустранната историческа комисия с препоръки за промяна на учебниците в РСМ и България

„Вписването на българите в нашата Конституция е добро и е в интерес на македонците, македонския народ и Република Северна Македония, защото за първи път институционално се дефинира връзката между македонското мнозинство и българската малцинствена общност. За първи път в историята на отношенията ние официално институционализираме тази връзка и я правим необратима. Чувал съм това от представители на ВМРО-ДПМНЕ”, каза Османи. По думите му дори от представители на ВМРО-ДПМНЕ е чул мнение, че е направена грешка, че българите не са включени в Конституцията при конституционните промени през 2001 г., а сега този въпрос се използва за ежедневен политически натиск.

Северна Македония въвежда мерки за икономия на електричеството

Според него през предстоящите „15 месеца скрининг“ и докато стигнем до глава 23, властите ще се опитат да разобличат всички, които искат да поставят кариерата си пред стратегическите интереси на страната.

„Ще отидем при всеки гражданин, за да му кажем какъв е рискът от промяната на конституцията и че няма нищо лошо в това редом с албанци, турци, сърби, роми в Конституцията да се включат и черногорци, хървати и българи. Какъв е този риск и какви са ползите от такъв процес. Уверявам ви, че във ВМРО-ДПМНЕ убеждението е, че няма риск от такъв процес, а напротив, държавата има интерес да го направи. Важно е да се намери начин и съм сигурен, че когато той се постави на масата, ще има достатъчно депутати, които да го подкрепят”, каза Османи. Той заяви, че не е за референдум по този въпрос, защото, както каза, гражданите са изразили мнението си относно европейската перспектива.

Какви са реакциите на РСМ, след като историческата комисия призна Самуил за български цар

Ако трябва, въпросът трябва да е - Вие за ЕС ли сте или не. Всичко останало ще е абсолютно манипулация на гражданите. Така че мисля, че никой няма съмнение, че тази малка държава, зависима от регионалните и европейските процеси, може да оцелее нормално и оптимално само в Европейския съюз”, каза той.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.