Обектът се показа след спадането на нивото на водата заради горещините

Мегалитен ансамбъл от над 500 менхира на хиляди години са открити в Южна Испания, съобщи АФП. Това е един от най-значимите подобни обекти в Европа, заявиха археолозите.

Археологическият обект в района Ла Торе-Ла Янера е на площ от 600 хектара между Аямонте и Виябланка, в провинция Уевла, близо до река Гуадиана. Теренът е бил предназначен за производство на авокадо, но археологическият му потенциал е довел до проучване, което разкрива значението му.

Неизвестни взривиха загадъчен гранитен паметник в САЩ (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Това е най-голямата концентрация с най-голямо разнообразие от менхири, събрани на едно място на Иберийския полуостров", казва Хосе Антонио Линарес, изследовател от Университета в Уелва, един от ръководителите на проекта. Вероятно първите вертикални камъни в този район са били издигнати през втората половина на 4-и и/или 5-и в. пр. н. е.

Менхирите са най-многобройни - 526 са запазени на мястото, където са стояли, или са затрупани. Размерът им варира от един до три метра дължина, с различни форми. В местността Карнак в Северозападна Франция, която е една от най-важните в света, има 3000 менхира.

„ДОТАМ И ОБРАТНО”: Тайнствените скални манастири на Шуменското плато (ВИДЕО)

Фактът, че в района на Ла Торе-Ла Янера са концентрирани мигалитни елементи с голямо разнообразие и в добро състояние, му придава голяма стойност - казва Примитива Буено, професор по праистория в испанския университет в Алкала и съдиректор на проекта.
"На един и същи обект да има алеи и кромлехи, не е толкова често срещано. Тук има всичко: алеи, кромлехи и долмени, и това привлича вниманието", анализира тя, като отбелязва "отличната им консервация".

Кромлехът е паметник, състоящ се от поредица камъни или менхири, които обграждат малко овално или кръгло пространство. Долменът е голям хоризонтален камък, който лежи върху големи вертикални камъни, а менхирът е дълъг камък, поставен вертикално. Първоначално се планираше работата по разкриването на тези паметници да продължи до 2026 г., но междувременно ще има част, която ще може да бъде  посещавана, каза изследователката.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА