Военни и специализирана техника помагат за отстраняване на последствията

Частично бедствено положение в Карлово след пороя в района. Тази вечер обстановката се усложни заради новите валежи. Каналът до Транспортната гимназия преля отново и още по-голямо количество кал и тиня заля улици и тротоари. На място е аварийно-спасителен екип на Столична община, който направи оглед. По тяхна информация е залят малкият корпус, по-сериозно пострадали са две класни стаи.

През деня военни и доброволци насипаха дига, която е попречила на водата тази вечер да нахлуе в учебното заведение, но част от наводените вчера къщи днес отново са под вода заради новото количество дъжд.

Ето и хронологията на деня:

Дъждът започна в ранния следобед вчера, като само за минути наводни десетки улици и къщи. Сред най-пострадалите от пороя сгради е Професионалната гимназия по транспорт в Карлово. Залети са няколко къщи по ул.”Яне Сандански” в града. Водата е завлякла няколко коли и човек, който е леко ранен, без опасност за живота. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

В понеделник 6 души са били евакуирани. Зам.-кмета на Карлово съобщи, че към момента няма информация за други бедстващи хора. “През целия ден ще предприемем действия с почистване на основните наноси, които са в засегнатия район. Подготвили сме два екипа”, обясни Антон Минев. 

Наводнени са над 20 къщи. Подадени са 40 сигнала до пожарната.

Във вторник сутринта на място е пристигнал и екип на БЧК-Пловдив, който ще направи оценка на нуждите и щетите. “Имаме готовност да окажем хуманитарна помощ на пострадали хора. По-късно ще пристигнат на място и психолози. Виждаме, че мног охора преживяха силен стрес. През целия ден екипът на БЧК остава тук”, каза Таня Георгиева, директор на БЧК-Пловдив. 

Буря предизвика потоп в Карлово и Сопот (ВИДЕО)

При първоначалния оглед на гимназията са отчетени множество щети - отнесени огради и залят корпус с два нови чисти кабинета. ласните стаи на партера на учебното заведение също са в лошо състояние. Това обясни директорът на гимназията Стефан Филчев. Той изрази надежда, че освен доброволците, в подпомагането за възстановяване на училището ще се включи и държавата. 

Според зам.-кмета на община Карлово Николай Цветков пораженията са големи и са из целия град. "Има много разрушена инфраструктура. Валежът беше много интензивън, над 80 л/кв метър. Ще кандидатстваме в Комисията по бедствия аварии, за да оценят щетите и да започнем възстановяване с помощ от държавата", обясни той. 

Георги Карадимов, чийто магазин е пострадал от пороя, споделя, че водата е минала като вълна през склада му. "Спряхме тока и едва успяхме да избягаме в микробуса от силната вълна. Вратата се счупи в мен докато излизах. Почти до ключалката на буса имаше вода. Пожарната ни измъкна", разказа той. 

По нареждане на кмета на София - Йорданка Фандъкова, аварийните екипи на Столична община заминаха за Карлово, за да окажат помощ на пострадалите от наводнението. Четири екипа и специализирана техника отива в Карлово, съобщи директорът на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ Красимир Димитров, който също участва. Аварийните екипи разполагат с помпи за отводняване, бегове за събиране на отпадъци, техника за почистване. Приоритетно екипите ще помогнат за разчистването на Професионалната гимназия по жп транспорт „Христо Смирненски“, която е сред най-пострадалите сгради в Карлово.

Снимка: Министерство на отбраната

Военните също се включиха на помощ в ликвидиране на последствията от наводнението - 61-ва Стрямска механизирана бригада изпрати 25 военнослужещи, транспортна и инженерна техника. При готовност бригадата може да окаже помощ и с още военнослужещи, каза командирът на поделението бригаден генерал Деян Дешков. Помощта е била поискана от кмета на Карлово д-р Емил Кабаиванов.

И Агенцията за социално подпомагане има готовност за оказване на подкрепа на пострадалите хора. На засегнатите домакинства ще бъде оказано пълно съдействие при подаване на молби за еднократна помощ, отпускана по реда на Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане за посрещане на инцидентно възникнали жизнено важни потребности. Нейният максимален размер е 375 лева. С тези средства хората ще могат да закупят храна и вещи от първа необходимост.

От тази сутрин служители от дирекция „Социално подпомагане“ – Карлово се присъединиха към екипа на Кризисния щаб към общината, в която беше обявено бедствено положение. Те участват в оглеждането на щетите в пострадалите от пороя райони и оказват подкрепа на пострадалите семейства.

Повече гледайте във видеата.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.