Причините и обстоятелствата за случилото се са в процес на установяване

Ръководителят на борда на директорите на „Лукойл” е открит мъртъв след падане от шестия етаж на болница в Москва. Инцидентът е станал около 7 часа тази сутрин, а Равил Маганов е загинал на място.

Подробностите около смъртта му се изясняват, но по информация на агенция ТАСС, която цитира разследващите органи, Маганов сам сложил край на живота си.

След началото на войната в Украйна седем руски олигарси са починали при мистериозни обстоятелства, някои от тях - заедно с целите си семейства. Официалната причина често е самоубийство.

Говорителят на Абрамович потвърди за съмненията за отравяне

Тялото на милионера и бивш собственик на “Новатек” Сергей Протосеня беше открито заедно с това на съпругата и дъщеря му във вила в Испания през април. Предполага се, че Протосеня е убил с нож двете жени, след което се обесил в градината на вилата. 

На 3000 километра от Испания, в Москва, само няколко дни по-рано полицията е открила телата на бившия вицепрезидент на “Газпромбанк” Владислав Аваев, на съпругата и 13-годишната им дъщеря. Според ТАСС, Аваев е държал пистолет в ръката си, убил семейството си и след това се е самоубил. 

Опит за палеж на вила на руски олигарх край езерото Комо в Италия (СНИМКА)

През май, бившият шеф от “Лукойл” Александър Суботин почина от инфаркт след като, според някои руски медии, е бил на алтернативно лечение при шаман. 

В края на януари, преди началото на инвазията в Украйна се самоуби 60-годишният водещ мениджър в “Газпром” Леонид Шулман. През февруари в дома си в Санкт Петербург беше открит също мъртъв  друг бивш шеф в руската газова компания - Александър Туляков. Три дни по-късно също обесен в гаража си в британския град Съри е открит нефтеният и газов магнат Михаил Ватфорд.

През март, в резиденцията си в Нижни Новгород е намерен мъртъв милиардерът Василий Мелников, ръководител на медицинската компания "Медстом". Открити са телата на съпругата му и двете им деца. 

САЩ блокира активи на руски олигарх в САЩ на стойност над 1 млрд. долара

37-годишния Андрей Круковски, директор на ски курорта "Красная поляна" край Сочи загина на втори май по време на излет, след падане от скала. 

Нито един от загиналите руски олигарси не е отпрявал публично критики към руската инвазия в Украйна. Те не са попадали и под ударите на западните санкции, които бяха наложени на Москва заради войната.

Равил Маганов е роден през 1954 г. в Алметиевск. От 1993 г. работи в "Лукойл" на ръководни длъжности, като е първият изпълнителен вицепрезидент, ръководещ блока за проучване и производство. През 2020 г. съветът на директорите на Лукойл назначи Маганов за председател на съвета на директорите на мястото на Валери Грайфер, който почина през април 2020 г. След тазгодишната среща „Лукойл“ не разкри официално състава на новия съвет, но Маганов беше номиниран за него.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.