Това стана ясно след срещата между премиерите на България и РСМ

Много бързо откликнахме на апела за помощ от страна на Република Северна Македония за решаване на предизвикателствата, които стоят пред страната в сектора на енергетиката. Обсъдихме конкретни възможности за електроенергията и преноса на природен газ – както за нуждите на индустрията, така и за битовите потребители на РСМ. Това заяви на съвместен брифинг с премиера на РСМ Димитър Ковачевски премиерът Гълъб Донев. Двамата са обсъдили доставката на електричество за обезпечаване на нуждите на бизнеса на фона на световната енергийна криза.

"Днес при разговорите, които проведохме, двамата потвърдихме отново добрата оценка, която имаме за създадените предпоставки за положително развитие на диалога между нашите две страни и това, че ще работим последователно за задълбочаване на конструктивното сътрудничество във всички области от взаимен интерес, като ще се стремим да обхванем и всички области, които включва Договорът за добросъседство и сътрудничество между Република България и РС Македония", подчерта от своя страна служебният премиер Гълъб Донев. 

Той посочи, че за периода до 31 март 2023 година е договорено да бъде изнасяна около 200 мегаватчаса базова електроенергия. По думите му ще бъдат постигнати и договорености за складиране на природен газ в „Чирен”, така че РС Македония да може да се възползва от участието си в терминала в Александруполис. "Така доставките на втечнен газ ще могат да бъдат по-балансирани без страната да изпитва допълнителни трудности", категоричен е българският премиер. 

 

 

"Основната тема, по която разговаряхме с премиера Донев и неговата делегация,  беше енергийната криза, която разтърси всички икономики по света. Ако преди две години се борехме с пандемията от COVID-19, която блокира света, и с недостига на ваксини – сега се борим с недостига на електричество и скъпи енергоносители, които носят големи проблеми както за гражданите, така и за бизнеса", посочи той. 

По думите му е договорена доставката на електричество, които да обезпечат нуждите на бизнеса. „За целта ще бъде сформирана работна група, съставена от експерти от министерствата на енергетиката и икономиката на нашите две държави. Те ще обсъдят техническите параметри за доставките на електричество, капацитета и цените, които ще бъдат определени съгласно законодателството на Република България и това на РСМ”, посочи северномакедонският премиер.

От казаното от Ковачевски стана ясно, че двамата премиери са говорили и за възможностите на газохранилището „Чирен”. Премиерът на РСМ  изрази и надежда, че в рамките от две седмици ще има решение и за Скопие, и за София, както и за бизнеса и за битовите потребители.

След срещата си с премиера Донев Ковачевски се срещна и с президента Румен Радев. "България е един от по-големите производители на електроенергия в региона. Договорихме се с правителството да се сформира работна група, която да обсъди детайлите по износа на ток към Скопие", заяви на срещата си с държавния глава премиерът на РСМ Ковачевски. 

 

"България ще бъде отново солидарна с братска Македония". Това заяви от своя страна президентът Румен Радев, цитиран от БГНЕС. Държавният глава подчерта, че нашите отношения с РСМ са стъпили на здрав фундамент, който е отвъд политическата конюнктура.

„Това е фундаментът, който е в основата на решенията на България да подкрепя безрезервно Македония още от признаването на държавността и независимостта на страната през настояването за превантивния контингент на ООН при разпадане на бивша Югославия, през оказването на помощ по време на ембаргото, през оказването на военно-техническа помощ, при катастрофи и природни бедствия“, добави държавният глава.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.