От Комисията излязоха с официална позиция

Служебният кабинет отстрани председателя и членовете на Комисията за защита на потребителите.

Шефът на КЗП: Има политически натиск върху Комисията

Последва реакция от страна на свалените от постовете си. „Служебното правителство на президента Румен Радев извърши поредното безпрецедентно нарушение на законодателството, като без никакви законови причини прекрати мандата на всички членове на Комисията за защита на потребителите”. Това се казва в изявление на Комисията.

„Смяната от служебно правителство на законно избран от редовен кабинет с 5-годишен мандат орган е безпрецедентен акт в европейската практика. Това е груба намеса в независимостта на контролните органи. Още повече, че през последната година Комисията показа конкретни резултати в дейността си за защита на потребителите като се превърна в една от най-видимите институции в държавата. За пореден път правителството, начело с Гълъб Донев, взема решение, което надхвърля правомощията на служебен кабинет, съгласно Конституцията. Ще търсим правата си по съдебен път и ще сезираме европейските институции”, заявяват още от КЗП.

По-късно служебният министър на икономиката посочи своите причини за освобождаването на Иван Френков, Велина Николова и Николай Мравов. Пред журналисти Никола Стоянов заяви, че Френков е назначен в нарушения на закона - няма необходимата диплома и не отговаря на условията, предаде БТА.

Министър Стоянов посочи още, че заедно с тези административни причини, има и друга, свързана с конкретен сигнал от две институции. „Получих сигнал от две различни институции, че в една от районните служби на КЗП е назначено лице с много сериозен криминален беграунд“, обясни той. 

„Натрупаха се сигналите и чашата на търпението ми преля“, допълни още служебният министър на икономиката и индустрията. 

С решение на МС за председател на КЗП е определен Стоил Алипиев, а за членове на – Ангел Джалев и Константин Арабаджиев.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС