Новият вид градски транспорт стартира от догодина

Нови електробуси „на поискване” влизат в градския транспорт на София. Те ще обслужват районите със слабо развит транспорт, както и тесните квартални улички. Целта е по-чист въздух и лесен достъп до метрото. Електробусите бяха представени днес, когато отбелязваме европейския ден без автомобили. Пак заради по-чистия въздух много улици в страната бяха затворени.

Малко след 19 часа движението в центъра на София беше възстановено. През целия ден обаче там се допускаха единствено пешеходци и велосипедисти. Инициативата има за цел да покаже на хората алтернативите на автомобилите. От януари догодина сред тях ще са и пет малки електробуса. Те ще влизат в кварталните улички и ще отвеждат пътниците до метрото или наземните спирки на градския транспорт.

Ще се разкрие ли загадката за гроба на Левски

Новите електробуси първоначално ще обслужват два от големите квартали в София. „Те са с такава дължина, предвидена за кварталните тесни улички - в „Манастирски ливади” изток и запад и в „Бъкстон”, обясни председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

Бусчетата на ток ще са „на повикване” чрез мобилно приложение. „Така гражданите ще могат от дома си или през няколко преки да се качат на новите автобусчета , които са заявили в приложение, и чрез тях да стигнат до връзките в градския транспорт”, обясни идеята Георгиев.

Едно от най-емблематичните за София автомобилни състезания се завръща

Цената на билетчето ще е 2 лева и 20 стотинки. А освен нов вид градски транспорт, от общината обещават и повече велоалеи. „В момента проектираме велоалея на „Царица Йоанна”, за да можем да свържем „Люлин” и центъра чрез „Дертлиев” и „Сливница”. Обсъждаме с колеги и варианти за свързване на „Младост” с центъра”, сподели зам.-кметът по транспорт на София Кристиян Кръстев.

Преди всичко това да стане факт, центърът на София беше затворен за автомобили с призив за по-чист въздух. Това предизвика напрежение сред живеещи в района, след като колите им бяха вдигнати с паяк и преместени.

Последва велошествие из булевардите на София. В него се включи и олимпийският ни шампион Йордан Йовчев. „Смятам, че личният пример е най-важен. Със сигурност всички инициативи и каузи си заслужават, това е една от смислените такива и затова сме тук”, каза пред камерата ни той.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.