Времето ще остане по-хладно от обичайното за края на септември

В 04:04 ч. тази сутрин настъпи есенното равноденствие и започна астрономическата есен, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Слънцето в София днес изгря в 7.15 ч. и ще залезе в 19.21 ч. Продължителността на деня е 12 часа и 5 минути. 

Времето ще остане по-хладно от обичайното за края на септември. Максималните стойности ще достигат от 15 градуса във високите западни полета до 20-21 - в крайните южни части на страната.

В Западна и Централна България ще има повече слънце, а на изток и около планините облачността ще е значителна. В тези райони ще има и слаби превалявания от дъжд, които късно следобед и привечер ще спрат. Ще продължи да духа умерен и хладен северозападен вятър.

Все по-хладно става времето и по морето. Температурата на въздуха няма да превишава 20 градуса, а тази на морската вода ще бъде от 15 до 20 градуса. Около обяд ще има условия за краткотрайни превалявания.

В планините ще е предимно облачно, като едва късно следобед слънцето ще започне да взима превес. Очакват се и слаби валежи от дъжд, а над 1800 метра – от сняг. По най-високите върхове температурите ще останат отрицателни.

През почивните дни ще е предимно слънчево и без валежи. В неделя вятърът ще се ориентира от юг и температурите ще започнат да се повишават.

Новата седмица ще започне със слънчево време и максимални температури от 25 до 30 градуса. Във вторник и сряда на много места ще превали. Южният вятър ще се усили особено в Предбалкана и планините. На места се очакват над 30 градуса.

За астрономическата есен

Есента е един от четирите сезона в умерения пояс. Астрономически тя започва с есенното равноденствие, което е около 23 септември в Северното полукълбо и около 21 март - в Южното, припомня БТА. Според метеорологията есенни са месеците септември, октомври и ноември в Северното полукълбо, както и март, април и май - в Южното.

Есента е преходен сезон, в началото на който понякога има доста високи температури - т.нар. циганско лято. След това температурите стават умерени и дори ниски. 

Със зимното слънцестоене - около 21 декември в Северното полукълбо, и около 21 юни - в Южното, започва астрономическото начало на зимата.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.