Намаляват продажбите на имотите с около 20%

Нашата валутна политика е пряко свързана с тази на ЕЦБ. Депозитните лихви ще започнат да се увеличават, със забавяне до година ще идват нещата, които се случват в Америка. Намаляват се продажбите на имотите с около 20%. Това коментира за "Твоят ден" Деян Василев, председател на Асоциацията на кредитните посредници.

По думите му основната лихва ще стигне поне 3% догодина. "Лихвите по кредитите ще стигнат 4-5% до година две. Очаква се плащанията по кредити с фиксирани лихви да се увеличат с до 200 лева за кредит от 100 000 лева. Трябва да се внимава за свръхзадлъжнялост, не повече от 50% от доходите да отиват за вноски по кредити", призова експертът.

ЛИХВИТЕ ПО КРЕДИТИТЕ: Как ще се отрази покачването им на вноските ни

Според Добромир Ганев от Национално сдружение „Недвижими имоти“ скоро ще се усети "охлаждащ" се имотен пазар. "Имаме 7% ръст от обема сделки, само големите градове бележат половин процент спад. обемът от строителство се увеличи през първото шестмесечие, около 1 млн. кв. метра. Компании и физически лица са все още активни на пазара", обясни Ганев. 

За него се свива обемът предлагане на имоти на пазара. "Предприемачите също ще усетят тежестта на покачване на лихвите чрез намалелия интерес, но едва ли ще се случи до средата на следващата година. Вероятно ще има новости при договорния процес. Уменията на професионалните брокери ще бъдат важни при договаряне на цените, ще има по-голям марж при отстъпките", заяви той. И допълни, че в София сделките, за които е било нужно кредитиране е около 50%, а във Варна, Бургас, Стара Загора са от 25 до 35%. 

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.