Най-запълнените газохранилища в Европа са тези в Португалия

Нивото на запасите от газ в европейските подземни хранилища (ПГХ) вече е близо 87 процента.

Нагнетяването на газ в съоръженията на ПГХ в Европа в почти всички страни върви с положителна тенденция. Единствено в Полша и Дания в последните дни хранилищата се изпразват минимално, съответно с 0,22 и 0,13 процента. Това показват данните на Асоциацията на европейските оператори на газова инфраструктура (Gas Infrastructure Europe - GIE).

Към 21 септември европейските ПГХ са запълнени с 86,67 процента.

Страните от ЕС забавиха нагнетяването на газ за зимата в хранилищата си

Най-запълнените газохранилища в Европа са тези в Португалия (100 процента), Полша (98,10 процента), Дания (94,85 на сто), Швеция (90,81 процента) и Германия (90,53 на сто), сочат данните на GIE.

Най-малко запълнените газохранилища са тези в Латвия (52,24 процента), Унгария (70,77 на сто), България (71,64 процента) и Австрия (75,68 на сто).

Преди малко повече от месец по предложение на "Булгартрансгаз" и след решение на Комисията за енергийно и водно регулиране бе предприета пазарна мярка за стимулиране на съхранението на природен газ, с която бяха определени нулеви цени за достъп за входните и изходни точки от/към газохранилището за газовата година 2022/2023, считано от 1 октомври тази година.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: БТА