Това заяви президентът след свиканата от него консултативна среща

Разумът отстъпва на оръжията. Ескалацията на конфликта в Украйна създава заплаха за сигурността. Това заяви президентът Румен Радев след консултативната среща, свикана от него заради развитието на войната.

"Въпреки че към момента няма пряка военна заплаха за страната ни, рисковете се набелязват и се работи за тяхното миниманизиране. Трябва да е ясно, че рисковете от тази война не се изчерпват с военната сигурност. Като отговорен член на ЕС, България подкрепя санкционния режим на Общността. Но едновременно с това Европа е длъжна да търси механизми за миниманизиране на риска от тези санкции", коментира държавният глава. 

“България е сред най-засегнатите. Ескалацията на конфликта може да засегне не само доставките на газ, но и доставките на петрол и производството на горива у нас. Работата на големите електроцентрали, доставките по море... Всичко това, взето заедно, знаем какво означава - задълбочаване на икономическата и социалната криза”, допълни Радев.

Страната ни категорично няма да признае и референдумите в областите под руски контрол. “Референдуми в зона на бойни действия са правен абсурд и България няма да ги признае”, категоричен бе Радев.

Той призова партиите, които се борят за доверието на гласоподавателите на вота на 2 октомври, да мотивират българските граждани да отидат до урните.  

"Само след седмица ни предстои да проведем изключително важни избори. Тук е времето да чуем партиите с амбиция да управляват как ще преодоляват политическата криза и около какво ще се обединяват, за да постигнат управленско мнозинство. Сега е моментът за обединение, пред лицето на кризата, пред лицето на всички рискове и заплахи. Сега е моментът партиите да привлекат гражданите да гласуват, за да се постигне легитимна избирателна активност", каза още президентът. И заключи, че е "критично важно" България да има парламент и редовно правителство и да се постигне такава избирателна активност, че да даде легитимност на следващото Народно събрание да взема тежки стратегически решения.

Коментар за отражението на войната в Украйна у нас направи и премиерът Гълъб Донев. “Това, което правителството прави, е да бъдат подготвени абсолютно всички системи, които биха могли да бъдат засегнати от ескалацията на конфликта, да бъдат подготвени, така че да осигурим всичко необходимо за българския бизнес и българските граждани, да бъдат сигурни през есенно-зимния сезон, за това, че доставките и на газ, и на суров петрол ще бъдат гарантирани. Българския бизнес и граждани ще бъдат обезпечени”, каза той след края на консултативната среща. Той отрече към момента страната ни да е заплашена от петролно ембарго. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.