Каква е причината за недоволството на хората

Напрежение в засегнатите от потопа карловски села. Жителите, които държавата трябваше да настани във фургони, се вдигат на бунт. Причината е решението на властта фургоните да не се поставят в дворните места на пострадалите семейства, а далеч от къщите им. Намерението е фургоните да бъдат струпани на обособено място в селото.

До вчера Стоян Танков и семейството му от Каравелово бяха в списъка с желаещите за настаняване във фургон. Тази сутрин обаче се отказват.

„Ние не сме катун. Не може да живеем на някаква поляна на края на селото. Искаме фургонът да ни бъде поставен на място”, каза Христина Танкова.

Настанен далеч от имота си, Стоян смята, че ще отделя по-малко време за възстановяване на къщата си, а и възможността за проникването на крадци става все по-голяма. „Свършват изборите, жандармерията си отива и кражбите започват”, смята мъжът.

 

 

В Каравелово определеното място за поставянето на фургоните е в края на селото върху поляна. Целта на струпването им на едно място е едновременното захранване с ток, вода и осигуряването на канализация.

Недоволство има и в съседното село Богдан. „До момента шестима души са се отказали от фургони. Продължаваме среща с другите граждани, за да разберем в крайна сметка до вторник колко ще е общата бройка на фургоните, които ще трябва да получим”, посочи кметът на населеното място Христо Иванов.

Основният довод на властта да постави фургоните извън дворовете на хората е, че те не са почистени и инфраструктурата пречи за поставянето им.

„Кранът, който ще дойде да постави фургоните, не може да се движи в такива тесни улици. От Областната управа и пожарната изразиха невъзможността това да се случи в дворните пространства”, обясни зам.-кметът на Община Карлово Данка Люртова.

Напрежение в селата зрее и заради липсата на водоснабдяване. 23-и ден вече ВиК не е започнало да възстановява отнесените водопроводи.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.