Не е ясно колко време ще отнеме възстановяването на петролните запаси

Стратегическият петролен резерв на САЩ падна със 7 милиона барела до 16 септември и достигна най-ниското си ниво от 1984 година – 427 милиона барела, съобщи вестник The Wall Street Journal, цитиран от БГНЕС.

Не се уточнява дали САЩ възнамеряват да удължат срока за продажба на петрол от резерва. Запасите от петрол в САЩ са се увеличили за една седмица с 1,1 милиона барела. Министерството на финансите на САЩ ще изясни позицията си относно смесването на петрол от Русия с други суровини за заобикаляне на санкциите.

Според вестника намаляването на стратегическия ресурс се е случило, защото президентът Джо Байдън е наредил освобождаването на 180 милиона барела петрол в опит да намали цените на горивата. Изданието отбелязва, че макар нищо да не застрашава енергийната сигурност на САЩ, рискът може да се увеличи през декември, когато влезе в сила забраната на ЕС за внос на петрол от Русия. Според изданието общият обем на стратегическия резерв е приблизително 727 милиона барела. Вестникът отбелязва, че все още не е ясно колко време ще отнеме възстановяването на петролните запаси.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС