Това е втората българска носия в гардероба му

Световноизвестният символ на Брюксел - Манекен Пис облече кукерски костюм, съобщава БТА.

Това е втората българска носия в гардероба му. Първата беше изработена през 2007 година, по случай присъединяването на страната ни към Европейския съюз.

Българският посланик в Белгия Пламен Бончев подари специално изработените дрехи на местната управа на официална церемония в сградата на кметството в белгийската столица. Сред присъстващите на събитието беше и авторът на костюма - Анелия Антова, която е завършила „Мода“ в Националната художествена академия. 

„Бяха необходими много смелост и търпение. Отне ми повече време, отколкото предполагах. Трябваше да принтирам двата принта, които са заложени в костюма – единият върху полиестер и вълна, другият върху лен. За тях се използват различни технологии. За рогата ми помогна колега, който изработи 3D проект. Останалата част уших сама вкъщи. Успокоих се чак, след като пробата на костюма на 15 септември бе успешна. Трудно е, когато нямаш модел, върху който да пробваш“, сподели Антова. 

На 26 септември, под съпровода на фанфари, гости и представители на местната българска общност се придвижиха до статуята на Манекена Пис, за да го приветстват в новия кукерски костюм. Той бе избран чрез конкурс на Държавния културен институт към Министерство на външните работи на България. На церемонията бе изпята и песента „Замръкнала е хубава Яна“ от Елена Георгиева, член на българската певческа група „Булгапея“. 

Над 1000 са костюмите в гардероба на Манекен Пис. Освен традиционни носии от целия свят, той притежава дрехи, свързани с популярни личности или знакови събития.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА