Той смята, че от ПП имат реални шансове да са първа политическа сила

По-лошо е да имаме задкулисие като партньор, отколкото да нямаме коалиция. Това коментира в „Здравей, България” съпредседателят на „Продължаваме Промяната” Кирил Петков.

Той отчете - една от най-големите грешки е, че са се съгласили да имат коалиционен партньор, който е бил „Троянски кон”. „70% от енергията ни отиваше да опазим държавните средства не само от задкулисието, но и от желанието на ИТН да дава пари по стария начин”, уточни той.

„Имаме много голям шанс да сме първа политическа сила. Нашите вътрешни проучвания показват, че това е с огромен шанс. Има голяма вероятност да сме първа политическа сила и вероятност да сме 121, плюс депутатите на трите партии - ПП, БСП и ДБ”, добави той.

Към момента Петков посочи, че не вижда условия, по които от ПП да си партнират с ГЕРБ. „Ние искаме да направим реална съдебна реформа, реално правосъдие”, е неговото мнение.

За ГЕРБ добави: „В този си формат, с това си лидерство, което има реална опасност при работеща съдебна система или КПКОНПИ, да влязе в затвора, няма как да са наши коалиционни партньори, толкова е просто”.

Петков сподели, че най-големият му страх би бил, ако има експертно правителство на ДПС, ГЕРБ и „Възраждане”. „Забравете думата „експерти” - следете реалните партии, които подкрепят едно правителство”, коментира още съпредседателят на ПП.

„Чуете ли експертно правителство - веднага мислете, че някой се опитва да продава нещо, което не иска да обясни. В парламента няма експерти, а политически партии. Всяко едно правителство е подкрепено от парламентарните си групи”, добави той.

На опонентите си по отношение финансовите критики той отговори, че правителството „Петков” е завършило с бюджетен излишък от 1,5 млрд. и 8 млрд. в плюс в резерва. „Опитват се да страхуват хората”, категоричен е бившият премиер. 

Той даде заявка, че при управление на „Продължаваме Промяната” не само, че ще има пенсии, но и ще продължат с политиката увеличението им да изпреварва инфлацията. „Ще направим много бързо минималната работна заплата 860 лв.”, обеща предизборно Петков.

Съпредседателят на „Продължаваме Промяната” смята, че от ГЕРБ трудно биха влезли в директен дебат. Той посочи, че канят лидера на партията Бойко Борисов на реален дебат, защото хората имали право да знаят какво мислят лидерите.

„Лидерите трябва да застават зад политиките си. Не ни е страх, не разчитаме само на пиар стратегии. Заставаме с лицето си за важните политики на България”, подчерта Петков.

„Съдът не казва, че Борисов е невинен. Казва, че факторът „неотложност” не е бил там. Това е голяма разлика. С една работеща прокуратура Борисов трябва да е в риска да е виновен”, коментира той ареста на лидера на ГЕРБ.

Петков направи и традиционната за предизборните дебати в „Здравей, България” асоциация, свързана с лидерите: „Бойко Борисов - човек, който се страхува да излезе на дебат. Корнелия Нинова - боец, Мустафа Карадайъ - задкулисие, Костадин Костадинов - безумие, Христо Иванов - партньор, Слави Трифонов - „Троянски кон”, Стефан Янев - военна операция,Румен Радев - човек, който няма да ходи на избори на 2 октомври”.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.