По думите му ако България няма ясна дългосрочна външнополитическа позиция, лихвите ще растат

Лихвите тръгват нагоре и това не бива да ни учудва. Основната лихва може да стигне 4-5% в рамките на година. Това ще се отрази бавно на кредитите и депозитите. Където има променлива лихва, ще тръгне нагоре. Новите кредити ще започнат да поскъпват, но няма да е драматично. Всичко това е израз на по-консервативна политика на ЕЦБ. Ако България няма ясна дългосрочна позиция за войната, енергийната криза и присъединяването на еврозоната, лихвата ще стане все по-висока.  Това заяви за "Офанзива" банкерът Левон Хампарцумян.

По думите му повишаването на капиталовите буфери идва да каже "внимавайте, задава се рецесия". "Буферът за рисковите заеми се вдигна, за да охлади апетита за ипотечни кредити на банките. Печалбата на банките не бива да се регулира, защото кредитите трябва да бъдат компенсирани. Пазарните механизми за търсене и предлагане ги регулират", обясни той.

Експерт: От октомври банките ще увеличават лихвите по кредитите

Според него политическата стабилност и еврозоната са важен фактор за решението на инвеститорите да вложат парите си в Хърватия. "Лихвата е толкова, колкото са ни оценили пазарите. Имаме амбивалентни позиции, а това води до по-високи лихви - над 4%. Това няма да се случва, ако сме предсказуем партньор с ясни позиции", подчерта Хампарцумян.

Мнението му е, че България не е влязла в дългова спирала. "Ако години наред имаме дефицити, това ще се случи, но в момента сме далеч", отбеляза банкерът. 

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.