"Коалиция с ДПС и ГЕРБ няма да правим", каза Кирил Петков

„Ние ясно казваме, че сме загубили изборите. С 3%, както миналия път ги спечелихме. Това дава ясен мандат на ГЕРБ и ДПС да направят коалиция и да управляват страната”. Това каза съпредседателят на „Продължаваме Промяната” Асен Василев, след като станаха ясни exit poll данните от предсрочните избори.

EXIT POLL: Първи резултати от вота

Според него ни чака нелека зима и пожела на ГЕРБ успех в сформирането на правителство. „Техният успех е успех на всички българи. Ако ние нямаме стабилно правителство, всички българи ще страдаме, независимо кой за кого е гласувал”, добави той. Подчерта, че са дълбоко несъгласни с начина, по който ГЕРБ са управлявали страната, но „българските граждани са се произнесли”.

„ГЕРБ носят огромна отговорност. Сега е техен ред да направят коалиция. Народът им даде мандата. Ние обещахме, че коалиция с ДПС и ГЕРБ няма да бъде направена от нас”, добави Кирил Петков. Василев уточни, че българският народ е отредил на „Продължаваме Промяната” мястото на опозиция.


Специално пред NOVA Василев коментира, че пред избирателите си са заявили ясно, че няма да направят коалиция с ГЕРБ и ДПС. „Възраждане” ясно заявиха, че те ще управляват само с техен мандат, ако извадят България от ЕС и НАТО, като част от програмата, която ние няма как да подкрепим”, заяви той. И добави, че оттам нататък не остават много варианти да се сформира кабинет.

Съпредседателят на ПП коментира решението да не приемат идеята за предизборна коалиция с „Демократична България”: „Не е въпрос на аритметика и резултати. Въпросът е, че те имат много ясно изразена дясна икономическа философия, а ние много ясно изразена центристка икономическа философия”, уточни той.

Запитан дали България трябва да бъде управлявана от правителство на ГЕРБ, или кабинет на Румен Радев, той отговори: „Страната трябва да бъде управлявана от правителство, подкрепено от парламент. Има много динамична международна ситуация, моменти, в които трябва изключително бързо да се отреагира, и липсата на парламент значително би ограничила възможността на едно правителство да взема адекватни мерки”, е мнението на Василев.

За евроатлантическа коалиция, той уточни, че от „Продължаваме Промяната” няма да правят такава или да участват в нея. „ПП защитава интересите само и единствено на българските граждани и никой не може да ни казва какво да правим”, подчерта Василев.

И добави, че преди изборите са казали ясно, че биха управлявали в коалиция с „Демократична България” и БСП, но уточни: „Избирателите отредиха на тези три партии недостатъчно места. Оттук нататък отговорността е на другите формации в парламента”.

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.