Международните медии смятат, че има слаби изгледи за излизане от политическата криза и несигурност у нас

Съобщавайки за оповестените от социологическите агенции резултати, според които ГЕРБ печели изборите, медиите в Европа и в други части на света предвиждат трудности в съставянето на кабинет и слаби изгледи за излизане от политическата криза и несигурност, предаде БГНЕС. Според коментарите в почти всички световни медии, страната ни няма повече право на грешки и една продължаваща политическа несигурност би задълбочила икономическите проблеми, би я отдалечила от целта за влизане в еврозоната и би попречила на справянето с последиците от войната в Украйна.

Според агенция Ройтерс, гласувайки за Борисов избирателите са показали, че търсят предсказуемост на фона на високата инфлация и енергийните разходи.

„Предстоят тежки коалиционни преговори, които могат да завършат с висящ парламент или дори нов вот“, твърди агенцията. „Всеки от тези варианти би удължил политическата нестабилност и би повишил перспективата София да пропусне целевата си дата за влизане в Еврозоната през 2024 г.“, пише агенцията. 

Първи данни от ЦИК за резултатите от изборите

„Washington Examiner“ коментира, че при несъставяне на правителство, следващи избори ще възпрепятстват напредъка на страната. „Настоящата политическа криза поставя на кръстопът страната. България отказа да отстъпи пред руския президент Владимир Путин, с което си навлече неговия гняв. Войната в Украйна заплашва сигурността на региона, а инфлацията оставя икономическа несигурност“, пише медията.

„Ако България иска да разгърне потенциала си, тя трябва да се откаже от корупцията, която десетилетия наред тормози страната. Трябва да отхвърли и бюрократичната немощ, която доминира в политическия пейзаж на страната", завършва коментарът си „Washington Examiner“.

Докато на предишния вот през ноември миналата година в центъра на вниманието беше широко разпространената корупция, сега икономическите проблеми са на първо място сред опасенията на избирателите, коментира от своя страна France 24.

„Продължителната политическа нестабилност възпрепятства борбата за провеждане на реформи и икономическия растеж. Тя също така ускорява отлива на млади хора от страната, която вече е загубила една десета от населението си през последното десетилетие“, твърди медията.

Агенция "Блумбърг" смята, че въпреки победата за Борисов, фрагментираният партиен пейзаж показва, че страната може да се насочи към продължителен период на политическа парализа.

ДЕМОГРАФИЯ НА ВОТА: Как гласуваха българите?

„Политическата изолация на Борисов и намаляващата подкрепа за Петков означават, че пред нито един от лидерите няма ясен път за съставяне на правителство. Един продължителен период на изграждане на коалиция - и дори перспективата за пети избори - може да затрудни способността на България да се справи с рекордната инфлация, плана за приемане на еврото и последиците от руската инвазия в Украйна“, коментира агенцията.

„63-годишният ветеран и бивш премиер Борисов ще бъде изправен пред трудна битка за намиране на коалиционни партньори“, твърди АФП в свой коментар.

Според агенцията, изборите в България са били доминирани от нарастваща тревога от покачващата се инфлация и последиците от войната в Украйна.

„Гласуването бе белязано от липса на ентусиазъм, като избирателната активност е сравнително ниска“, коментира още АФП.

Според „Политико“ перспективата за задънена улица е лоша новина за страната, която се бори с тежките предизвикателства на корупцията по високите етажи на властта, широко разпространеното руско влияние и огромната инфлация в навечерието на зимата.

„България вероятно е най-уязвимата от пропагандата на Кремъл страна в ЕС, показателно от успеха на проруските партии на изборите, въпреки че популярността на руския президент Владимир Путин в България спада“, пише „Политико“.

"Българите очакват от политиците да намерят общ език и да направят всичко възможно за съставяне на коалиционен кабинет, тъй като копнеят за политическа стабилност и предвидимост", цитира медията анализатори.

Наблюдателите не изключват възможността за нов предсрочен вот, в случай че съставянето на коалиция се провали. Те обаче смятат, че този вариант е в ущърб както на страната, така и на политическите лидери, пише „Политико“.

Изборите у нас попаднаха и на първите страници на немската преса, като „Шпигел“ акцентира върху ниската избирателна активност и слабите изгледи за съставяне на правителство, а според „Тагесшау“ политическата ситуация в България остава нестабилна след победата на Борисов.

„Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ пък счита, че завръщането на лидера на ГЕРБ се случва на фона на изместен център на властта в България. „До съставянето на новото правителство държавните дела ще се управляват от служебен кабинет, назначен от президента Румен Радев. Президентската институция все повече се превръща в център на властта в България“, пише ФАЦ.

Според „Berlin Spectator“, сред дошлите да гласуват в посолството в Берлин българи се наблюдава умора да гласуват. „Но тези избори са много важни, защото касаят големи въпроси, включително и този: „Какви отношения трябва да има София с Москва по време на руската агресивна война срещу Украйна?“, пише немското издание.

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook