Явлението се случва веднъж на 120 години

Нашествие от мишки блокира части от Япония. Явлението се случва веднъж на 120 години. Според учени това се дължи на плододаването на определен вид бамбук.

Много видове бамбук имат характерна черта - дават плод само веднъж в живота. Дървото може да расте десетилетия или дори сто години, но след това цялата популация произвежда семена по едно и също време, след което растенията майки умират.

Тестваха успешно лекарство срещу парализа върху мишки

Учените смятат, че природата създава такава стратегия за размножаване на бамбука заради увеличените шансовете за оцеляване с надеждата, че заради многото семена някои от тях няма да бъдат изядени и ще имат шанс да се развият. Някои животни обаче също се адаптират към тези цикли на растението. 

През 2016-2017 г. учени от университета в Нагоя решават да изследват как размножаването на бамбуковото дърво Sasa borealis се отразява на популацията на мишките. Като част от изследването те сравняват данните за популацията на гризачите в същата гора през 2011-2017 г. и установяват, че след плододаването на бамбуковите дървета двата вида мишки рязко увеличават броя си. Същите изследвания са правени и при плододаването на вид Японски бук (Fagus crenata), при който през 2017 г. е имало 493 процента повече японски горски мишки на определена площ спрямо средното за 2011-2016 г.

След извършен анализ на възрастта на мишките, учените установяват, че гризачите не са се размножавали толкова интензивно, колкото са мигрирали към изследваната територия, привлечени от обилната храна.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС