Компенсациите ще бъдат изплащани на операторите до 31 декември тази година

До 16 млн. лв. се осигуряват по бюджета на Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ (ФСЕС, Фонда) с цел подкрепа на ВиК дружествата. Това стана възможно след като Министерският съвет одобри програмата за компенсиране на непредвидените разходи на дружествата от отрасъл ВиК за потребена електрическа енергия за месец май и месец юни 2022 година, съобщиха от правителствената пресслужба.

Бюджетът на програмата представлява индикативният размер на очаквания финансов недостиг за дружествата от отрасъл ВиК за месец май и месец юни 2022 г. Средствата се осигуряват в рамките на бюджета на ФСЕС за 2022 г. до одобрения съгласно Решение № 105 от 02.03.2022 г. размер от 46 млн. лева.

СКОК В ЦЕНАТА НА ВОДАТА: В кои градове ще бъде най-скъпа

Компенсациите ще бъдат изплащани на ВиК операторите до 31 декември тази година. Това ще става на база споразумение между Министерство на енергетиката, Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и ФСЕС. МРРБ ще уведомява Министерство на енергетиката и ФСЕС за размера на полагащата се компенсация. Плащанията ще бъдат извършвани от Фонда в тридневен срок от получаване на уведомлението и при изпълнение на неговите условия.

Програмата ще се администрира от МРРБ. Необходимите средства за всяко дружество ще бъдат установявани от ведомството след определяне на разликата между фактическите разходи на електроенергия за м. май и за м. юни и включените в цените на съответното дружество от отрасъл ВиК разходи за електроенергия, доказани със съответните документи.

Мярката за допълнителни компенсации е с цел допълване на формирания недостиг в паричните потоци и финансовия резултат на ВиК дружествата заради разликата между фактическите разходи за електроенергия и много по-ниските такива, включени в цените на регулираните ВиК услуги на операторите. По този начин ще се стабилизира финансовото състояние на дружествата, ще се погасят просрочени задължения за електроенергия и ще се гарантира непрекъснатост и по-добър достъп до ВиК услугите.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: БГНЕС