Състезанието ще се проведе в неделя

Ограничения в движението в столицата тази неделя заради Маратон „София”.

Над 4000 професионални бегачи и аматьори се очаква да стартират в тазгодишното 39-о издание.  Маратон „София” е единственият у нас категоризиран с „етикет” за шосейно бягане на Световната атлетика (Международната федерация по лека атлетика).

Състезанието ще се проведе на 9 октомври (неделя). Стартът ще бъде в 9:30 ч. от площад „Княз Александър I Батенберг". 

Освен класическата маратонска дистанция на 42.195 км, участниците могат да бягат полумаратон на 21.0975 км и 10 км, като след края на пандемията се завръща и масовата дистанция на 2 км за любители. Подробности за регистрацията за участие и за състезателните дистанции могат да се открият на сайта на състезанието - www.marathonsofia.com.

Както и през 2021 г. Маратон „София” ще премине по трасе, което е покрай основните забележителности на столицата.

Движението за автомобили по състезателния маршрут ще бъде ограничено от 07:30 до 15:30 часа на 9 октомври 2022 г., като в това число влизат центъра на града и източните квартали по протежението на бул. „Владимир Вазов” („Хаджи Димитър” и „Левски Г”). В София ще бъде въведена временна организация на движението, като пътни превозни средства няма да се допускат по трасето на маратонците, а общественият транспорт ще бъде с променени маршрути.

Маршрутът на състезанието преминава: по бул. „Цар Освободител”, бул. „Мария Луиза”, обръща малко преди ул. „Козлодуй” след „Лъвов  мост”, връща се по бул. „Мария Луиза”, продължава по ул. „Алабин”, ул. Гурко, ул. „Г. С. Раковски”, бул. „Цар Освободител”, бул. „Васил Левски”, бул. „Ал. Дондуков”, ул. „Тодорини кукли”, ул. „Левски Вековен”, бул. „Вл. Вазов”, бул. „Ботевградско шосе” (най-десни пътни платна), преминаване и обръщане под бул. „Ботевградско шосе”, отново най-вдясно по бул. „Ботевградско шосе”, бул. „Вл. Вазов”, бул. „Ал. Дондуков”, бул. „Васил Левски”, ул. „Оборище”, ул. „Г. С. Раковски” и бул. „Цар Освободител”, където е СТАРТ/ФИНАЛА пред Националната художествена галерия. 

В списъка на стартиращите има регистрирани над 1000 участници от целия свят. Състезанието у нас дава възможност чрез спорта всички тези чужденци да опознаят и рекламират България, когато се завърнат в своите държави.

„Тези хора ще бъдат настанени в нашите хотели на столицата, ще се хранят в нашите ресторантите на столицата, ще разглеждат забележителностите на столицата, така че те са нашите посланици в бъдеще време”, заяви пред NOVA директорът на маратона Даниел Дуков.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.