Президентът отрече на срещата да е коментирана военна помощ за Украйна

Европейските лидери са обсъдили темата за таван на цените на газа по време на неформалния Европейски съвет в Прага, но все още търсят механизми. Това заяви след срещата държавният глава Румен Радев. “Това е тема, която само се дискутира. Страните имат най-различни характеристики по отношение на получаване на газа”, коментира Радев.

Лидерите са препоръчали на комисията на следващия съвет да бъдат предложени конкретни стъпки за овладяване на цените, така че да има реформа на пазара, поясни той. Радев допълни още, че няма да се допуснат санкции, които увреждат икономиката и енергетиката на България. 

Евролидерите обсъждат въвеждането на таван на цените на газа

Президентът отрече на срещата да е коментирана военна помощ за Украйна. Но укори призивите на “Демократична България”. “Изумително е, че на фона на енергийната криза ДБ бърза да тласне страната ни във войната още преди дори да е свикан парламент. Ако със същата страст, с която лобират за Украйна в НАТО, работеха и за правосъдната реформа и за интересите на българските граждани, сега обществената тежест на тази формация щеше да бъде различна”, коментира Радев и допълни: “За мен е трудно за вярване, че ръководството на коалиция, която претендира за демократичност и морал в политиката, може да си служи с такива откровени лъжи и манипулации”.

Той заяви, че “с пълна убеденост” не е подписал декларация за присъединяване на Украйна в НАТО, защото това би означавало война на НАТО и Русия. “Kато президент ще работя срещу въвличането на България във войната, без значение под какви красиви фрази това да се прикрива. На този въпрос трябва да гледаме изключително сериозно. Политици, които тласкат България към война, дължат отговор на българите чии интереси обслужват”, категоричен бе държавният глава.

Радев: България води преговори за купуване на изтребители втора ръка

Радев коментира и отказа на ПП за формиране на коалицияа с ГЕРБ. “На първо място партиите трябва да поставят интереса на българските граждани. Изключително важно е да има парламент”, заяви държавният глава. И още, Радев призова ПП да се обоснове относно критиките си към служебният енергиен министър Росен Христов. “Той също има много какво да каже за предишни правителства”, коментира президентът.

Държавният глава е в Прага за неформален Европейски съвет. Там европейските лидери обсъждат дали да има таван на цените на природния газ, как да бъде въведен и дали да засяга целия внос.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.