Държавният глава подписа указа днес

Президентът издаде указ за свикване на 48-ото Народно събрание. Новият парламент ще бъде открит официално на 19-и октомври. Сградата на Народното събрание вече е готова да приеме депутатите. Готовност за ново мнозинство и правителство обаче няма.

Все още не е ясно дали ще имаме ново правителство, но е ясно, че парламентът започва работа от следващата седмица.  Сградата на Народното събрание вече е подготвена и очаква новите 240 депутати. В парламента влизат 7 политически сили. Веднага след сформирането на парламентарните групи,  може да започнат и консултациите при президента, които нямат ограничение в срока и може дори да се повторят в няколко цикъла. След тях е връчването на първия мандат за съставяне на правителство.

СЕДМИЦА СЛЕД ИЗБОРИТЕ: Има ли шанс за кабинет?

На 19 октомври точно в 9.00 часа звънецът на Народното събрание ще бие отново и ще даде началото на 48-ия  парламент. Първи звънецът ще удари най-възрастният депутат. И в това Народно събрание това е Вежди Рашидов от ГЕРБ.

„На първото заседание на парламента трябва да положат клетва народните представители и да изберат ръководство, председатели и зам.-председатели на Народното събрание”, каза конституционалистът проф. Пламен Киров.

Заради по-големия брой партии, столовете на зам.-председателите също са повече – 8. Така те вече дори не се побират зад председателската банка. След указа на президента се очаква да бъдат разпределени и местата в Залата на НС. 67 от тях са за ГЕРБ, 53 - за ПП, 36 - за ДПС, 27 са за „Възраждане”, 25 - за БСП, 20 - за ДБ и 12 за „Български възход”. Стаите на парламентарните групи също ще бъдат разпределени до края на тази седмица.

"Обзорът на седмицата": Новите депутати с по-високи заплати. Ще се формира ли кабинет

„Напълно сме готови да посрещнем новите депутати. Изпрани са всички дамаски, от което имахме нужда, и вече е направена профилактика на системата за гласуване”, обяви директорът „Връзки с обществеността” на НС Цветомира Жекова.

И дотук с лесната част. След сформирането на парламентарните групи започват консултациите при президента. Краен срок за провеждането няма. Следва връчването на първия мандат за съставяне на правителство на най-голямата политическа сила –  в случая ГЕРБ. При провал мандатът се връчва на втората – „Продължаваме Промяната”. Ако и те не успеят да съставят правителство, третата партия е по избор на президента. И ако отново няма консенсус, оставаме в ръцете на служебния кабинет до следващите избори.

С работещ парламент обаче служебното правителство  има същите правомощия като редовно. Основен приоритет пред новия парламент, освен Плана за възстановяване, ще бъде и приемане на бюджета за 2023 година.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.