Министърът обвърза хакерската атака към български институции с взривяването на Кримския мост

България няма много излишно оръжие, да не казвам, че няма много изправно оръжие. Ако имахме, Армията нямаше да среща такива трудности. Ние имаме сериозен проблем с поддръжката на техниката и в голям процент тя е неизправна. Не виждам какво можем да дадем от изправното, което имаме. Това ще наруши нашите способности. Така министърът на отбраната Димитър Стоянов коментира евентуалния износ на оръжия към Украйна. И попита: „Ако го дарим, с какво ще изпълняваме нашите задължения за националната сигурност?”.

Стоянов обяви, че има сигнали от Украйна, с които настояват страната ни да помогне с оръжие. „Имат определен списък с желания какво да им бъде предоставено от страните. Но пак казвам - България не разполага с толкова излишно оръжие, което да бъде предоставено. Ние просто ще изгубим способностите си”, категоричен е военният министър.

Министърът на отбраната обясни, че Източният фланг вече е подсилен: „Има четири многонационални бойни групи - България, Румъния, Унгария и Словакия. Това е стратегическата концепция, съгласно която бяха създадени батальонните бойни групи. България не прави изключение”, уточни Стоянов, който подчерта, че страната ни не е слабото звено в НАТО.


Хакерската атака

Военният министър обвърза кибератаката към сайтове на български институции със замесването на името на България във взрива на Кримския мост.  „Те са свързани действия, не е случайно. Някои ще го изтълкуват като опит да отвърнат на България, че е участвала по един или друг начин. В крайна сметка страната ни не е участвала във взривовете. А хакерската атака беше отбита успешно”, увери той.

Рискът от ядрена война

Ядреното оръжие, Стоянов коментира, че се разглежда като възпиращо, а не нападателно. „Заплахите, които идват от Русия, трябва да се приемат сериозно. Аз лично се надявам, че разумът ще надделее и едва ли ще се допусне достигане до ядрена война. Защото в такава победител няма да има”, смята той.

НАТО започва тренировки за защита при ядрен удар. Министърът на отбраната обаче поясни, че те са рутинни. „Нищо чрезвичайно няма в случая”, заяви Стоянов.

Кой ще пази небето ни

Встъпвайки в длъжността министър на отбраната, Димитър Стоянов обясни, че няма да е този, който ще „приземи” българската авиация. Кой обаче може да го направи: „Българските политици могат да я приземят. Като откажат да чуят експертите за пореден път. В момента ударната ни авиация се намира в изключително тежко състояние”, предупреди той.

Стоянов каза, че с МиГ-29 можем да охраняваме въздушното си пространство до края на 2023 г. И то при съществено условие - да успеем да доставим вече договорените двигатели. „В момента подготовката на летателния състав е изключително ниска. Хората не летят достатъчно. Изключително рисково е всяко излитане и кацане с нашите самолети. Не заради техниката, а защото нямаме достатъчно изправна техника, за да подготвяме летателния състав”, добави министърът.

Той подчерта, че инсинуациите как служебното правителство купува „Грипен”-и са меко казано неуместни. „Противопоставянето на експертизата с политиката доведе до това, че в момента ние нямаме западен самолет, с който да носим бойното си дежурство. Ако бяха послушали експертизата, в момента щеше да има”, каза още министър Стоянов. Според него да дойде съюзна държава, която да носи дежурствата на авиацията ни, ще бъде „срам”.

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.