Подредени един върху друг, те биха се издигнали на 50 000 км

Около 5,3 милиарда от приблизително 16-те милиарда мобилни телефони, притежавани по света, вероятно ще бъдат изхвърлени през 2022 г., заявиха експерти, призовавайки за повече рециклиране на често съдържащите се в тях опасни материали.

Подредени един върху друг, толкова много излезли от употреба телефони биха се издигнали на 50 000 км, което е повече от сто пъти по-високо от Международната космическа станция, установи изследователският консорциум WEEE.

Стартира кампания за по-чиста столица

Въпреки че съдържат ценно злато, мед, сребро, паладий и други компоненти, които могат да бъдат рециклирани, почти всички тези ненужни устройства ще бъдат складирани, изхвърлени или изгорени, което ще причини значителни вреди на здравето и околната среда. "Смартфоните са едни от електронните продукти, които предизвикват най-голяма загриженост у нас", заяви Паскал Лерой, генерален директор на WEEE Forum, сдружение с нестопанска цел, представляващо 46 организации за отговорност на производителите. "Ако не рециклираме съдържащите се в тях редки материали, ще се наложи да ги добиваме в страни като Китай или Конго", каза Лерой пред АФП.

Мобилни пунктове за опасни отпадъци в четири столични района

Излезлите от употреба мобилни телефони са само върхът на айсберга от 44,48 млн. тона електронни отпадъци, които се генерират годишно в световен мащаб и не се рециклират, според глобалния мониторинг на електронните отпадъци за 2020 г.

Според проучване, проведено в 6 европейски държави от юни до септември 2022 г., много от петте милиарда телефони, изтеглени от обращение, ще бъдат запазени, а не изхвърлени на боклука. Това се случва, когато домакинствата и фирмите забравят мобилните телефони в чекмеджета, гардероби, шкафове или гаражи, вместо да ги занесат за ремонт или рециклиране. В момента в средностатистическото европейско семейство се трупат до 5 килограма електронни устройства на човек, се посочва в доклада. Според новите констатации 46% от 8775-те анкетирани домакинства смятат, че потенциална бъдеща употреба е основната причина за трупането на дребно електрическо и електронно оборудване. Други 15% трупат своите джаджи с намерението да ги продадат или подарят, а 13% ги пазят поради "сантиментална стойност".

Помните ли флопи дисковете? Вижте кой е последният им доставчик в света (ВИДЕО)

"Хората обикновено не осъзнават, че всички тези на пръв поглед незначителни предмети имат голяма стойност и заедно на глобално ниво представляват огромни количества", каза Паскал Лерой. "Но електронните отпадъци никога не се събират доброволно поради високата цена. Ето защо законодателството е от съществено значение."

Този месец парламентът на ЕС прие нов закон, според който от края на 2024 г. USB-C трябва да бъде единен стандарт за зарядно устройство за всички нови смартфони, таблети и фотоапарати. Очаква се този ход да доведе до годишни икономии от поне 200 млн. евро и да намали повече от хиляда тона електронни отпадъци в ЕС всяка година.

Според Кеес Балде, старши научен специалист в Института на ООН за обучение и изследвания (UNITAR), законодателството в Европа е предизвикало по-високи нива на събиране на електронни отпадъци в региона в сравнение с други части на света.

Венецуелски художник създаде стенопис от пластмасови капачки (ВИДЕО)

"На европейско ниво 50-55% от електронните отпадъци се събират или рециклират", казва Балде пред АФП. "В страните с ниски доходи нашите оценки се сриват до под 5 процента, а понякога дори под 1 процент."

В същото време хиляди тонове електронни отпадъци се изпращат всяка година от богатите страни - включително от членовете на Европейския съюз - в развиващите се страни, което увеличава тежестта на рециклирането им. В приемащата страна често липсват финансови средства за безопасно третиране на електронните отпадъци: опасни вещества като живак и пластмаса могат да замърсят почвата, да замърсят водата и да попаднат в хранителната верига, както се случи в близост до ганайско сметище за електронни отпадъци. Изследванията, проведени в западноафриканската държава през 2019 г. от IPEN и Basel Action Network, разкриха, че нивото на хлорирани диоксини в яйцата на кокошките, снесени в близост до сметището Агбогблоши, близо до централната част на Акра, е 220 пъти по-високо от нивата, разрешени в Европа.

"В Европа преместихме планини. Сега предизвикателството е да пренесем знанията в други части на света", каза директорът на WEEE Forum Паскал Лерой. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.