Това приеха депутатите от Енергийната комисия

Компенсациите за бизнеса да продължат до края на 2023 г. Това приеха депутатите от Енергийната комисия. Те бяха единодушни, че битовите потребители ще излязат на регулирания пазар след 31 декември 2025 г.

С 11 гласа „за” депутатите от ресорната комисия решиха да увеличат компенсациите за бизнеса заради скъпия ток. След почти два часа обсъждане народните представители се обединиха около предложението на БСП компенсациите да се получават при над 200 лева за мегаватчас.

Предложението за още компенсации за бизнеса дойде от ГЕРБ. „Клиентите, които са присъединени на мрежа високо напрежение, да плащат цена от 200 лв. на мегаватчас”, каза Делян Добрев.

От БСП обаче направиха контрапредложение. „Ще предложим да има една цена и тя да бъде 200 лв. за абсолютно всички”, обясни Драгомир Стойнев.

ДПС свали прага още повече и призова депутатите да подкрепят решение за компенсации над 180 лв. за мегаватчас. „При 180 лв. смятам, че има достатъчно средства. Тогава ще избегнем, може би, онази част от контрола и от изискванията да контролираме всяко предприятие”, добави Рамадан Аталай.

От „Продължаваме Промяната” изразиха притеснения, че парите от Фонда за енергийна сигурност няма да стигнат. „Парите в момента едва стигат. Януари, февруари и март мисля, че Фондът може да изпадне в сериозна ситуация. Решението трябва да е съобразено с възможностите на българската енергетика”, каза Радослав Рибарски.

Енергийният министър Росен Христов обясни, че мярката трябва да продължи. Депутатите обаче да решат кой бизнес ще се подкрепя - големият или само малките и средните предприятия.

„Ние сме направили някакви предварителни разчети. Допълнителните средства, които ще са необходими да се компенсира допълнителната разлика от 50 лв. за големите потребители, възлиза някъде около 18 млн. лева на месец”, подчерта Христов.

Очаквано, бизнесът подкрепи идеята на депутатите. „Тези компенсации ще влязат в предприятията. Индиректно обаче те ще стигнат до всеки български гражданин”, посочи Добри Митрев от БСК.  

„Трябва да осигурим конкурентни цени на енергията за българските предприятия”, е мнението на Васил Велев от АИКБ.  

До четвъртък Министерството на енергетиката трябва да представи разчети какви средства се очаква да бъдат събрани от производителите на ток, за да се финансира новият таван на подпомагане.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.