Това стана с гласовете на ГЕРБ, "Продължаваме Промяната", ДПС, БВ и "Демократична България"

След месеци на скандали и политическо противопоставяне на тема оръжия за Украйна, новият парламент промени съотношението на силите. И така депутатите от 48-ия парламент решиха това, което в предишния парламент не успяха - България да изпрати военна помощ на Украйна.

Решението "за" събра в мнозинство ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната”, ДПС, „Демократична България” и „Български възход”. Това обедини  175 гласа "за", въпреки несъгласието на БСП, протеста на „Възраждане” и високо вдигнатите в зала листа с надписи „Мир”.

Плаващото мнозинство от пет партии реши - държавата да предостави директна военна помощ на Украйна.

Георг Георгиев от ГЕРБ-СДС пък призова колегите си да направят евроатлантически консенсус, който да „направи на пух и прах тезата, че българското общество е против военна помощ за Украйна”.

„За нас това е издържано политическо и държавническо решение”, заяви Джейхан Ибрямов от ДПС.

„Внесохме го с ясно съзнание, че сме закъснели да застанем редом до нашите партньори”, заяви Атанас Славов от ДБ.

Освен военната помощ, в решението е записано и укрепване на  отбранителните способности на страната ни с помощта на партньорите от НАТО.

„Не знаем дали боеприпасите ще гръмнат, дали танковете няма да засекат”, каза още Атанас Славов.

„Като са ръждясали, като са ви казали, че не гърмят, не стрелят – това ли оръжие искате да изпратим като помощ?”, попита Георги Свиленски от БСП.

„Какво можем и какво не можем ще се реши с анализа, който предстои да направи Министерството на отбраната”, отговори Даниел Митов от ГЕРБ-СДС.

Освен БСП, против са и от „Възраждане”. А напрежението в залата се покачи.

„Евроатлантическата сбирщита в парламента се опитва да въвлече страната в конфликта”, заяви Ангел Георгиев.

„Това е оскърбление. Трябва да му отнемете думата и да му наложите наказание”, поиска Атанас Атанасов.

Стигна се и до нова формулировка за коалиция.

„Това е цинично. Днес се ражда коалиция на войната”, каза Кристиан Вигенин.

„Истински цинизъм е да поддържаш въоръжение от миналия век”, заяви Даниел Лорер от ПП.

Вчера, докато текстовете се гледаха в комисии, от „Български възход” бяха против. Днес размислиха и се вляха в гласовете „за”.

„Нямо го г-н Петков от началото на този дебат. Ще го цитирам от юли тази година: „България няма да даваме оръжие на Украйна”. „Български възход” и Стефан Янев за нас е най-голямата изненада”, каза Корнелия Нинова.

„Доскоро бяхте министър в кабинет, който имаше рекорден износ на оръжие. И вие твърдите, че сте партия на мира. Ето това е непоследователност”, заяви Александър Николов от „Български възход”.

Двата фронта – „за” и „против” противопостави бившите коалиционни партньори „Демократична България” и БСП.

„Това ни прави страна в конфликта”, смята Нинова.

„Не е вярно, че с това решение България ще бъде вкарана във война”, отговори Христо Иванов.

 

По време на гласуването БСП издигнаха плакати с надпис „Не на оръжията! Мир!”

В кулоарите военният министър определи решението като „политическо”. Димитър Стоянов не отговори какво точно въоръжение ще подготви държавата ни за Киев. 

„Нашето предложение ще бъде крайно консервативно. Комплексите С300, С125 и останалите зенитно-ракетни комплекси, както и самолети Су-125 и Миг-29 няма как да бъдат дадени в този момент”, заяви министърът.

С решението на парламента се дава месец на Министерският съвет, в който да  определи какво оръжие  да предоставим на Украйна.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.