Д-р Калинкова се занимава с проблемите на наднорменото тегло и затлъстяването при децата

„Надеждата, че младите лекари могат да променят нещат към по-добро ме задържа тук”, това каза д-р Мария Калинкова – ендокринолог в УМБАЛ Токуда в студиото на "Пулс" по NOVA NEWS. Тя организира лагери за деца с диабет и с наднормено тегло като целта е да се научат децата в ранна възраст как да се хранят, и как да се движат.

Децата задават въпроси като какво да ядат, в колко часа, какъв спорт е подходящ за тях, сподели ендокринологът и допълни, че родителите все още имат пропуски как трябва да се храни детето.

Д-р Калинкова разказа за инициативата „Детско здраве - Пирогов”, в която участват деца от всички възрасти, а един от основните проблеми, които се забелязва е наднорменото тегло и затлъстяването.

Лекарят разказа за още една инициатива – да се предостави възможност на хората от отдалечените райони да получат достъп до здравна грижа и в същото време да се осигури опит за младите лекари. По нейни думи, в тези райони при хората най-често се наблюдава артериална хипертония, захарен диабет, сърдечно-съдови заболявания, генекологични, гастологични проблеми. Тя сподели, че са обиколили родопските села и едно от селата до Чероморието. Хората там търсят медицинска помощ, но на местно ниво няма лекари и на пациентите им се налага да пътуват до по-големите градове, коментира тя. Ако имат обаче тези хора имат остър проблем те не могат да получат навременна медицинска помощ, констатира д-р Калинкова.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.